Tsjechië 2012 > Tsjechië > Krivoklat en Konepruske
Krivoklat kasteel

[28-5-2012]

Na een dagje Praag vertrekken we na het ontbijt richting Brno. In de ontbijtzaal staat een bordje 'We serve pancakes, please ask the staff'. Dat laat ik me geen twee keer zeggen, maar de ober kijkt erg moeilijk en pannenkoeken zien we ondanks de belofte niet.

De afstand is niet heel groot en we hebben dan ook een uitgebreid excursieprogramma. Even buiten Praag is het Krivoklat kasteel. Het kasteel wordt voor het eerst rond het jaar 1100 genoemd, maar het huidige gebouw stamt uit de 13e eeuw. Doordat het kasteel later voortdurend uitgebreid en verstevigd werd, kun je er alle fases van de Gotische stijl zien. Het kasteel wordt omschreven als een van de drukst bezochte kastelen van Tsjechië, maar als wij er 's morgens vroeg aankomen, is het uitermate rustig en is het hokje van de parkeerwacht leeg. Het kasteel blijkt op maandag gesloten. Gelukkig staat de kasteelpoort open en kunnen we wel op de binnenplaats kijken. Het kasteel heeft een hoge witte toren met daarachter een kerk en een gedeelte met huizen die nog gewoon bewoond lijken.
Op de binnenplaats staat een intrigerend apparaat dat bij nadere bestudering een martelwerktuig is waarmee je mensen kon radbraken. Met klemmen konden de slachtoffers vastgezet worden en door aan een groot wiel aan de zijkant te draaien, kon dan een aantal rollen met gemene pinnen in beweging gezet worden, waarbij de pinnen in het lijf van de te martelen persoon prikken. Dat moet niet fijn gevoeld hebben.

binnenplaats Krivoklat
buitenmuur Krivoklat
martelwerktuig
Konepruske grotten

[28-5-2012]

Vanaf Krivoklat rijden we naar de Konepruske grotten. De grotten werden in 1950 ontdekt en in 1959 toegankelijk voor het publiek gemaakt. De grotten hebben hun oorsprong in de 400-miljoen jaar oude Devoon calsiet rotsen en bestaan uit drie niveaus 70 meter onder grondniveau, en zijn meer dan 2 km lang.
Bij de grotten kunnen we gelijk met een rondleiding mee. We krijgen wel een grote zaklantaarn mee, want het licht in de grot is uitgevallen. Onze gids is een vriendelijke dame, die zegt dat ze niet zo goed Engels spreekt. Aangezien er ook nog een gezin van vier Duitsers met de rondleiding meegaat, geven we aan dat Duits ook prima is. Het Duits van de mevrouw omvat bijzonder weinig en ook nog onbegrijpelijke woorden, maar ze doet erg haar best. Gelukkig hebben we een formulier waar in het Duits bij de verschillende kamers een toelichting staat. Kunst is om te achterhalen welk stukje toelichting bij welke kamer van de grot hoort. We zien prachtige langzaam gevormde kalkkristallen die als orgelpijpen voor een holle ruimte erachter hangen. De grot zit vol gaten, spleten en kieren en tijdens de ontdekking zijn verschillende onderzoekers dan ook in diepe kloven gevallen. Wat de grot verder bijzonder maakt, zijn de vondsten van botten van herten, een neushoorn, apen en een mens. Die van de mens zijn 13.000 jaar oud, de andere nog veel ouder.
In het bovenniveau van de grot was in de 15de eeuw een geheime werkplaats van valsemunters. Die is nu nagebouwd als een soort diorama. Waar ooit de valsemunters aan het werk waren zien we nu vleermuizen vliegen.

Konepruske 1
foto-serie Konepruske [1/10]
Konepruske 2
foto-serie Konepruske [2/10]
Konepruske 3
foto-serie Konepruske [3/10]
Konepruske 4
foto-serie Konepruske [4/10]
Konepruske 5
foto-serie Konepruske [5/10]
Konepruske 6
foto-serie Konepruske [6/10]
Konepruske 7
foto-serie Konepruske [7/10]
Konepruske 8: diorama met valsemunter
foto-serie Konepruske [8/10]
Uitzicht bij Konepruske
foto-serie Konepruske [9/10]
Bloem bij Konepruske
foto-serie Konepruske [10/10]
naar volgende pagina:
volgende: verder naar Brno