Slowakije en Oostenrijk 2012 > Slowakije en Oostenrijk > Eisenstadt
Esterházy
None

[31-5-2012, Eisenstadt]

In Eisenstadt bekijken we eerst het kasteel van Esterházy, een mooi kasteel waarvan de gevel versierd is met een rij gebeeldhouwde koppen die allemaal een verschillende gezichtsuitdrukking hebben. Sommige lachen, sommige trekken rare grimassen, eentje steekt zijn tong uit en weer een ander draagt een dik gerande bril.

Meer informatie op de website van Esterházy.

kop aan de paleisgevel
None
Haydn
None

[31-5-2012, Eisenstadt]

Het eerste deel van de reis staat ook in het teken van de muziek. In Praag hebben we het Dvorák museum gezien, in Brno heeft Mozart als 11 jarig jongetje opgetreden, terwijl hij pas 6 was toen hij in het Palffy huis in Bratislava voor de familie Palffy optrad. Verder is Janacek in Brno geboren en ligt Smetana op dezelfde begraafplaats als Dvorák in Praag. Bratislava is de stad van Hummel. Vanaf de Neusiedler See rijden we naar Eisenstadt en dat is de stad van Haydn.

Van het Esterházy paleis lopen we naar het Haydn huis. Haydn heeft jarenlang als muziekmeester voor de familie Esterházy, een welgesteld en adellijk geslacht, gewerkt en in Eisenstadt gewoond. In het huis waar hij zo'n twaalf jaar gewoond heeft, is nu een museum ingericht. Via de koptelefoon die we krijgen, komt Haydn in de verschillende kamers van het huis weer tot leven en horen we naast zijn muziek het verhaal over zijn relatie met de familie Esterházy en over de niet zo goede relatie met zijn vrouw Anna. We horen ook veel van zijn muziek en komen de baryton weer tegen. We hebben ooit in het concertgebouw barytonmuziek van Haydn gehoord. Een van de Esterházy's hield erg veel van de baryton - een soort veelsnarige cello met een aparte vorm - en voor hem heeft Haydn in dit huis die muziek geschreven. Ook lezen we hoe later, toen Haydn zo rond 1790 niet meer voor de Esterházy's werkte, hij dankzij Baron van Swieten kon doorbreken als beroemde componist. Van Swieten was een kunstliefhebber en goed ingevoerd in de hogere kringen. Hij verzamelde fondsen en zo kon Haydn twee jaar lang ongestoord aan zijn grote oratorium 'Die Schöpfung' werken. Een werk dat hem in een klap beroemd maakte. In het museum staat ook zijn door Walter gebouwde hammerklavier.

Haydn's hammerklavier
None
Franciscaner kerk
None