Slowakije en Oostenrijk 2012 > Slowakije en Oostenrijk > Bratislava
Euro's
None

[29-5-2012]

Foto: een van de eerste dorpjes in Slowakije.

Vanaf Lednice rijden we naar Bratislava. Van de grens Tsjechië - Slowakije merken we niets. Wel valt op dat de dorpjes en de huisjes anders zijn en ook de wegen zijn anders, vooral slechter. Als we bij de benzinepompen kijken wat de diesel kost, raken we in de war. De diesel kost 1,42 wat ongeveer de europrijs is. We zoeken naar prijzen, maar vinden alleen europrijzen. Ook de pinautomaat wil alleen euro's geven. Kennelijk zijn de Slowaakse kronen die we verzonnen hebben al jaren buiten gebruik. Volgens een bank in Bratislava zijn ze in 2009 overgegaan op de euro. Dat hadden we even gemist.

Bratislava
None

[30-5-2012]

Foto: St. Michael Poort (Michalska Brana) .

Bratislava is een merkwaardige stad. Aan de ene kant is de stad uitermate modern en Westers, op andere punten nog echt Oost-Europees. Ons hotel staat middenin het centrum en de straat met een middenpleintje met bomen en een wandelgebied en aan de zijkanten gezellige terrasjes zouden in elke grote Europese stad kunnen zijn. Andere plekken zijn dan ineens weer grotendeels uit beton vervaardigd en minimaal onderhouden.

Slowaaks Nationaal Theater
None
grappig beeld
None
centrale plein
None
Franciscaner kerk
None
presidentieel paleis
None
Nam Slobody
None

[30-5-2012]

Iets buiten het centrum lopen we door het Nam Slobody park, dat een sprekend voorbeeld is van een triest en vervallen typisch Sovjetpark: een niet werkende fontein met kapotte muurtjes waar ooit het water over heen stroomde, een wandelpad dat bijna overgroeid is met gras en waar stukken stoep uit ontbreken en een overdaad aan bankjes die weliswaar heel zijn, maar er ongelofelijk triest uitzien. In een straat verderop moet je bij het oversteken oppassen dat je niet over het ongelijke wegdek of de met gras overgroeide tramrails struikelt.

gebouw Slowaakse radio
None
Trinity kerk
None

[30-5-2012]

De volledige naam van deze barokke kerk is 'Kerk van St. Johannes van Matha en St. Felix van Valois.

Meer informatie op de Engelse Wikipedia.

St. Elisabeth kerk = de Blauwe Kerk
None

[30-5-2012]

In de stad zijn genoeg mooie dingen om een dag mee te vullen. Er zijn heel veel kerken, de een mooier dan de ander, maar de blauwe kerk wint de hoofdprijs. De kerk is volgens de beschrijving in een soort fantasie art-nouveau stijl ontworpen en daar zijn we het mee eens. De buitenkant is van helderblauwe stenen met om elke steen een soort zilveren randje. Ook het dak van de kerk is van glanzend blauwe dakpannen en op het dak staan versierselen die nog het meest op de knots van de Flintstones lijken, terwijl op de daklijsten een soort beestjes staan alsof je te maken hebt met een boeddhistische tempel. Ook van binnen is de kerk geheel blauw. Voor de kerk staat een gedenkteken met bovenop een slang. Het is duidelijk een wurgslang, want uit het opgerolde slangelijf steekt nog een vogelkopje.

Wurgslang met vogel
foto-serie Blauwe Kerk [1/5]
Omgeving van de slang
foto-serie Blauwe Kerk [2/5]
Mozaïek
foto-serie Blauwe Kerk [3/5]
Ook blauwe kerkbanken
foto-serie Blauwe Kerk [4/5]
Tegenover de kerk: socialistische kunst
foto-serie Blauwe Kerk [5/5]
naar volgende pagina:
volgende: Bratislava deel 2