Roemenië > Suceava en omgeving > Voronet
Kloosters in Boekovina
None

[19-6-2012, Voronet]

Vandaag doen we vanuit Suceava een rondje kloosters in Boekovina. Boekovina is de enige plaats in de wereld waar je nog een groep orthodoxe kloosters met hun prachtige buiten en binnen schilderingen uit de middeleeuwen aantreft. Sinds 1993 staan de kloosters op de werelderfgoed lijst van Unesco.

De schilderingen beschrijven bijbelse taferelen van hemel en aarde, het leven van de maagd Maria en Jezus, maar verhalen ook over de martelaren uit de strijd met de Turken. Veel van de kloosters zijn verbonden met de grote vorsten van Moldavië, zoals Stefan de Grote (een ander dan de Stefan van Hongarije) en zijn zoon Petru Rares. Stefan de Grote verdiende zijn bijnaam ‘Grote’ door zijn vele succesvolle militaire veldslagen tegen de Turken. Hij is vermaard vanwege de tientallen kerken en kloosters die hij in Moldavië heeft laten bouwen. Na elke belangrijke militaire overwinning liet hij iets religieus bouwen. Ook Petru Rares heeft heel wat kloosters laten bouwen of kloosters weer opgebouwd die verwoest waren. Vrijwel alle kloosters zijn omgeven door dikke muren met een aantal torens.

Buitenschilderingen
None

[19-6-2012, Voronet]

De eerste kerk die we doen is Voronet, die de grootste en de beroemdste is vanwege de mooie buitenschilderingen.

portaal
None
Gruweldaden
None

[19-6-2012, Voronet]

De afbeeldingen in de kerken over de oorlogen met de Turken zijn bepaald sadistisch. Je ziet de Turken echt van alles uithalen met die vriendelijke Moldaviërs. Het aantal onthoofdingen op de fresco's is niet te tellen, overal zie je lijven met een los hoofd ernaast. Verder worden ze gevierendeeld, geradbraakt, aan hun benen opgehangen of achter een paard aan gesleept, overlangs of overdwars doormidden gezaagd en op andere manieren onaardig behandeld.

belangrijke personen
None
details
None
de ziel ontsnapt
None
hoofden
None
in het klooster
None
onthoofden en voortslepen
None
aframmeling
None
Verboden terrein
None

[19-6-2012, Voronet]

Een Spanjaard wijst ons op een trappetje van waaraf je prachtige foto's kunt nemen. We gaan het trappetje op en zien ook de grote klokken en de slaghouten met de hamertjes. Eigenlijk mag je hier helemaal niet komen en we worden betrapt als we bijna beneden zijn. De Spanjaard reist met openbaar vervoer en we geven hem een lift naar Humor.

deur uit delen
None
klooster vanuit toren
None
naar volgende pagina:
volgende: Humor