Roemeniƫ > Satu Mare-Viseu de Sus > onderweg naar Viseu
betegeld huis
None
versierde boom
None
op weg naar het land
None
Houten kerken van Maramures
None

[16-6-2012]

Foto: kerk in Budesti.

De houten kerken van Maramures zijn in de 18e en 19e eeuw gebouwd volgens het traditionele houten architectuurplan. Op het steile dak staat een spitse klokkentoren, waardoor de kerken doen denken aan de stenen gotische kerken. De kerken zijn helemaal van hout en het dak is belegd met dunne elkaar overlappende kleine houtjes die in een speciale vorm gesneden zijn. De basis van de kerk is van steen en daarop liggen enorme houten balken die meestal met prachtige zwaluwstaartverbindingen in elkaar grijpen.

In Desesti zien we wel een mooie houten kerk, maar we twijfelen erg of dat wel de originele Unesco kerk is. In Sursedti, de volgende stop, staat een echt mooi oud houten kerkje, waar we door de ramen naar binnen kijken en foto's kunnen maken. Als we weg willen gaan, is een voorbijganger erg behulpzaam. Hij wijst ons op de bel voor de sleutel. Dat is niet meer nodig, we hebben al naar binnen gekeken. Hij denkt dat we het niet snappen en belt dan maar zelf voor ons aan. Wij gaan toch maar weg en zullen nooit weten of de sleutelbewaarder voor niets is gekomen of niet. Als we bij de kerk van Plopsis staan, komt iemand ons spontaan wijzen waar we de sleutel kunnen halen. M. gaat mee en even later komt er iemand speciaal voor ons de kerk open maken. Budesti is het volgende houten kerkje. Het staat in een achteraf straatje en is bijna niet te vinden , maar is ook erg mooi met vier kleine extra torentjes.

Zijn in Sapanta ook nog andere (Roemeense) bezoekers, bij de houten kerkjes zien we niemand. De kerken zijn op slot, maar de boer die ernaast woont heeft de sleutel en bijna steeds is er wel iemand die ons meteen wijst waar de sleutel is. Bezienswaardigheden die zo landelijk, in veldjes vol mooie bloemen gelegen zijn en waar het zo rustig is, maken het bekijken extra aantrekkelijk.

Surdesti
foto-serie houten kerken [1/10]
Surdesti
foto-serie houten kerken [2/10]
Surdesti
foto-serie houten kerken [3/10]
Plopsis
foto-serie houten kerken [4/10]
Plopsis
foto-serie houten kerken [5/10]
Plastic krans Plopsis
foto-serie houten kerken [6/10]
Budesti
foto-serie houten kerken [7/10]
Budesti
foto-serie houten kerken [8/10]
Enorme ladder
foto-serie houten kerken [9/10]
Houtverbindingen
foto-serie houten kerken [10/10]
naar volgende pagina:
volgende: verder naar Viseu