Roemenië > Viseu de Sus-Suceava > Mocanita
Een dagje uit met de Roemenen.
None

[17-6-2012]

Foto: het station van Viseu de Sus.

Vandaag gaan we met Mocanita, een houtgestookt stoomtreintje, de Vaservallei in. De spoorweg is oorspronkelijk aangelegd voor het houttransport en wordt daar ook heden ten dage nog steeds voor gebruikt, maar daarnaast heeft het treintje nu een tweede bestemming: toeristentreintje. In een open wagon maken we een prachtige rit door de vallei.
Op sommige delen van het traject is er geen weg en zien we auto’s die in plaats van gewone wielen treinwielen hebben waarmee ze over de rails rijden. We stoppen een aantal keren onderweg, soms voor een koffie en plaspauze, soms omdat Mocanita nieuw water uit de beek nodig heeft. Het is echt een zondagsuitje waar wij als een van de weinige toeristen aan deelnemen, voor de rest zijn het allemaal Roemenen. Het publiek is echt van alle leeftijden.
Na twee uur trein zijn we 21,6 km verder en bij het eindpunt van de reis waar iedereen picknickt of deelneemt aan de barbecue. Wij nemen koffie en de verkoopster kan er met haar verstand niet bij dat wij allemaal zwarte koffie willen. Als ik als laatste ook de melk afsla, krijgen we allemaal extra koffie bijgevuld.

Na anderhalf uur pauze gaan we met een stoom blazende, glanzend zwarte Mocanita weer terug naar Viseu de Sus. De terugweg is even mooi als de heenweg, De wagon met jongelui is wat vrolijker dan op de heenweg. Ze hebben vast niet alleen Fanta gedronken bij de picknick. Onderweg krijgen we contact met Alexander, ons kleine buurjongetje. Hij wil graag bij S. op de foto. Dat kan. Daarna wil hij dat ik ook een foto van hem maak, maar ik heb een verrekijker om, dus dat is lastig. Ik laat hem door de verrekijker kijken, waar hij waarschijnlijk niets door ziet en leg hem uit dat de verrekijker geen foto’s maakt. Geen probleem, dan wil hij dat ik met de verrekijker naar hem kijk. Dat kan. Ook Rik wil best een foto maken en ook daarmee is hij erg tevreden. Terug in Viseu de Sus eten we hapje en daarna hebben we een relaxte middag.

Meer informatie op de officiële CFF Viseu de Sus website.

Klaar voor vertrek
foto-serie Mocanita [1/15]
Op stoom door de stad
foto-serie Mocanita [2/15]
Oud materieel
foto-serie Mocanita [3/15]
Vlak langs de huizen
foto-serie Mocanita [4/15]
Langs de rivier
foto-serie Mocanita [5/15]
Hangbrug
foto-serie Mocanita [6/15]
Defecte hangbrug
foto-serie Mocanita [7/15]
Even pauze
foto-serie Mocanita [8/15]
Begroeide rots
foto-serie Mocanita [9/15]
Het eindpunt (let op de speciale auto)
foto-serie Mocanita [10/15]
Sierlijke plant bij lunchplek
foto-serie Mocanita [11/15]
Picknicken
foto-serie Mocanita [12/15]
Bossen op de terugweg
foto-serie Mocanita [13/15]
Verkoeling
foto-serie Mocanita [14/15]
Degelijke hangbrug
foto-serie Mocanita [15/15]
zondag in Viseu
None
naar volgende pagina:
volgende: Moisei