Roemenië > Donau delta > Donau delta, dag 1
Over de delta
None

[28-6-2012]

Foto: blik op Tulcea bij het wegvaren.

De Donaudelta is met een oppervlakte van 3446 km² de tweede grootste rivierdelta van Europa en als natuurgebied onderdeel van de UNESCO-Werelderfgoed lijst. De delta bevindt zich grotendeels in Roemenië. Een veel kleiner deel ligt in Oekraïne. De staat bezit 90% van het gebied. De resterende 10% is privé eigendom. Het gebied wordt beheerd door een publieke organisatie die wordt gecoördineerd door het Ministerie van Milieu Bescherming. De laatste communistische regering had plannen om het gehele gebied in te polderen maar gelukkig zijn deze plannen niet uitgevoerd. Tegenwoordig is het de bedoeling om het gebied te beheren en het bijzondere karakter van het natuurreservaat te behouden. Traditionele visserij met houten kajaks, het fokken van vee, de wijnbouw en het houden van bijen vormen tegenwoordig een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Een belangrijke bevolkingsgroep in de Donaudelta zijn de Lipovanen, nakomelingen van oud gelovigen die Rusland in 1772 verlieten om godsdienstvervolgingen te voorkomen.

Na het ontbijt en het afgeven van de was stappen we aan boord van de boot. De boot heeft in het midden een kajuit met een keukentje en een stuurwiel met daaronder een ruimte met drie banken en een piepklein wc-tje. Buiten kan je voor en achter de kajuit zitten. Eerst varen we Tulcea uit en is het nog druk met bebouwing, schepen en activiteit, maar al gauw komen we in de groene delta terecht.

Vogelparadijs
None

[28-6-2012]

De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen. Elk jaar wordt de delta 40 meter breder, als gevolg van het door de rivier afgezette sediment dat door de Donau langs de rivier wordt gedeponeerd. Dit maakt de delta uiterst dynamisch. Dichtbij Tulcea vertakt de Donau zich in drie riviertakken alvorens de rivier in de zee uitmondt. De Donaudelta is een bijzonder rijk natuurgebied met moerasvegetatie, drijvende of vaste eilanden, zeeën van waterlelies en hogere gedeelten met wilg, populier, els en eik. Qua vogelrijkdom is het gebied uniek: er komen meer dan 320 soorten voor. Elk jaar komen miljoenen vogels van over de hele wereld hier naartoe om hun eieren te leggen. 60% van de wereldpopulatie witte pelikanen broedt in de delta. Daarnaast is het een belangrijke doorgangsplaats van trekvogels en vogels die er overwinteren. Het aantal vogels kan in de winter oplopen tot meer dan 2 miljoen.

een brede doorgang
None
libelle op de reling
None
320 vogelsoorten
None

[28-6-2012]

Bescheidenheid gebiedt ons om toe te geven dat wij maar een klein deel zien van die 320 soorten vogels, bovendien zijn we te laat voor het broedseizoen en te vroeg voor de trek, maar wat is de delta mooi en wat zien en horen we veel. Alle soorten reigers die je kan bedenken komen we tegen: grote en kleine zilverreiger, blauwe reiger, purperreiger, kwak en ralreiger. Verder zien we de zwarte ibis, de lepelaar, de prachtig blauwe scharrelaar, ijsvogels en wielewalen. Natuurlijk zijn er ook meerkoeten, waterhoentjes, zwanen, verschillende soorten eenden, visdiefjes en zwarte sterns. In het water zwemmen geregeld slangetjes zigzaggend door het water. Absolute topper zijn echter de pelikanen die we zowel van dichtbij als hoog in de lucht vele malen zien. Nooit geweten dat die 12 kilo zware, log uitziende vogels zo hoog en zo sierlijk op de thermiek konden vliegen. We zien groepen van tussen de 150 en 200 pelikanen heel hoog cirkelen in de lucht. Adembenemend mooi. We zien ze ook in groepen op vis jagen en na het opjagen de vis met z'n allen lekker opsmikkelen.

langs de oever
None
door het riet
None
weidse blik
None
boom raakt water
None
spiegelglad
None
rozetplantje
None
kikker ziet ons lunchen
None
onze boot zit vast
None
aalscholver
None
we naderen Mila 23
None
Mila 23
None

[28-6-2012]

Sorin is een prima gastheer en serveert onderweg niet alleen drankjes, maar ook een uitstekende lunch met meerval, aardappels, vissoep en heerlijke, scherpe knoflooksaus. Om tegen half vijf zijn we in het gehucht waar we overnachten: Mila 23, een dorpje precies zoals je je het voorstelt met rommelig neergezette huisjes, veel honden en alleen slordige zandpaadjes tussen de huizen. Hier gaan we ook Mihai, bij wie we de reis geboekt hebben, ontmoeten en vervolgens betalen. Gelukkig stemmen de berekening van Mihai en die van ons volledig overeen zodat we niet hoeven te onderhandelen over prijs of over wat wel en niet inbegrepen is. We logeren in een simpel, maar keurig pension waar de gastvrouw ons een prima maaltijd van vis en een toetje voorschotelt.

naar volgende pagina:
volgende: Donau delta, dag 2