Polen 2012 > Bialowieza-Biebrza-Mazurië > Bialowieza. dag 2
Bialowieski Nationaal Park
None

[31-7-2012]

Foto: grondmist bij de ingang van het park.

Het Bialowieza Woud is meer dan 140.000 hectare groot en ligt aan beide kanten van de Pools-Witrussische grens. Het meest waardevolle deel van het woud staat onder bescherming als het Bialowieski Nationaal Park, ingeschreven op de Unesco-lijst van Wereld Biosfeerreservaten en Werelderfgoed lijst. Het strikte reservaat van het natuurpark vormt het meest oorspronkelijke oerbos in Europa en dat kan je uitsluitend met een gids bezoeken.

Om zes uur 's morgens gaan we op pad met de gids. Via een stukje open terrein gaan we het hoge hek door naar het beschermde gebied en lopen een route van 8 km door het oerbos. Je ziet echt dat het bos anders is dan andere bossen. Het is een prachtig gemengd bos met sparren, hazelaars, eiken, iepen, haagbeuken en esdoorns. De ondergroei is enorm rijk en alhoewel eind juli natuurlijk de voorjaarsbloeiers allang verdwenen zijn, kan je nog wel zien wat er allemaal gebloeid heeft: anemonen, daslook, eenbes, salomonszegel. Het heksenkruid bloeit zelfs nog. Er staan prachtige oude, enorm hoge bomen in het bos en de eiken zijn ware woudreuzen. Er liggen ook veel dode bomen in het bos en de gids laat de verschillende fasen van afbraak zien. De naaldbomen verteren veel sneller dan de loofbomen. Een oude omgevallen eik ligt al 34 jaar en is nu aardig aan het verpulveren. Een andere dode eik staat al 14 jaar dood, maar nog steeds rechtop en kan dat nog wel even volhouden. Kort geleden heeft een noodweer een aantal bomen geveld waaraan je nog de verse groene blaadjes ziet zitten. Voor de dieren werkte het als de pizza-koerier: heerlijke, sappige, verse blaadjes met bossen tegelijk binnen handbereik. Je ziet ook hele bundels lege steeltjes. Sporen zien we genoeg, maar veel dieren zien we – afgezien van de muggen en de dazen die hier oververtegenwoordigd zijn – niet. Midden in de zomer met al het groen heb je ook weinig kans. Onze gids heeft in zijn 38 jarige gidsenloopbaan pas vier keer wolven gezien en maar één keer een lynx. Vogels horen en zien we wel: we horen de tortelduif en herhaaldelijk de zwarte specht en we zien grauwe klauwier, grauwe gors, geelgors, roodborst, vink, mees en boomklever.

bedauwd spinneweb
None
klein vogeltje
None
rijke ondergroei
None
overal mossen en varens
None
strijklicht
None
paddestoelen op boom
None
in het oerbos
None
onderhoud gewenst
None
gele slijmzwam
None
vlinder
None
Nu zonder gids op stap
None

[31-7-2012]

Foto: waarschuwing achteraf.

Na de wandeling gaan we naar het museum dat in hetzelfde complex is als het hotel. We hebben dus niets bij ons en dat is een probleem. In het museum krijg je een rondleiding met een audio-apparaat. Dat apparaat krijg je alleen als je een onderpand inlevert. We laten zien dat we in het BNP (Bialowieza Nature Park, maar dan in het Pools) hotel logeren, maar alleen als we onze kamersleutel inleveren, krijgen we een audioding. We zijn natuurlijk niet helemaal gek en doen dat niet. Aangezien we al betaald hebben, gaan we toch maar naar binnen. Veel hebben we er niet aan, want het museum is pikdonker en alleen het diorama waar de hele groep – behalve wij – luistert naar het audioverhaal, is verlicht. We proberen alle interactieve dingen uit en klimmen daarna de uitkijktoren op. Tot slot doen we de fototentoonstelling – met licht en zonder audioverhalen – die erg mooi is.

Waarschuwing ontbreekt

De rest van de dag gaan we nog voor een wandeling in de omgeving onder meer naar het dierenpark. We besluiten een educatief pad te volgen met informatiebordjes over de verschillende bomen langs het pad. Het pad loopt door erg drassig terrein en bestaat voor een groot deel uit een slecht vlonderpad. We moeten geregeld over boomstammen klimmen en hoe verder we komen hoe slechter het pad wordt. Planken ontbreken en wat erger is, de planken liggen steeds schever en zijn glad van de algen. De boomstammen waar we over moeten klimmen, zijn meer dan een meter hoog. We beginnen erg te twijfelen of we wel door zullen lopen totdat ik op een akelig scheve en gladde plank hard onderuit ga. Het kost nog heel wat moeite om alle ledematen in zo’n positie te krijgen dat ik weer overeind kom, maar de beslissing is niet moeilijk meer: we gaan terug. Naar het dierenpark is het nu een heel stuk verder omdat we om moet lopen over de weg. Vlakbij het dierenpark komen we uit bij de andere kant van het educatieve pad. Daar staat een bordje dat het pad streng verboden is omdat het door achterstallig onderhoud erg gevaarlijk is! Hadden ze beter aan onze kant ook kunnen zetten. In het dierenparkje zien we alle dieren van het Bialowieza park: wisent, wolf, lynx en eland. Ook hebben ze er de terug gefokte wilde Poolse paarden.

geometrisch ijkpunt
None
naar volgende pagina:
volgende: Narew park