Oekraïne > Kiev-Uman-Chernivtsy > Sheshory
Sheshory
None

[19-7-2012]

Foto: Hutsul kapel in Sheshory.

De dag is al erg ver om als we in Sheshory een lokale Hutsul kerk bekijken. Vanaf ongeveer een meter hoogte is de kerk helemaal met bewerkt metaal (zink?) bedekt. In het metaal zijn allerlei figuren gemaakt. We zien ook dergelijke metalen versieringen op de dakkapellen, de raamlijsten en de waterputten bij de huizen.

Bij een van de huizen maakt Rik een foto van de waterput en de bewoner noodt hem gelijk in de tuin zodat hij een betere foto kan maken. Na een praatje moeten we mee om het houtsnijwerk van de 'meester' te bewonderen. We lopen het halve dorp door naar de werkplaats van de houtsnijder. We denken dat de man dat heeft gemaakt, maar later blijkt dat er in het dorp een 'master houtsnijder' woont die niet thuis is. Zijn hele collectie wordt getoond en ja, de werken zijn te koop. Het is echt prachtig. Hij heeft wolven, beren en andere dieren gemaakt en echt zo verfijnd dat je de tanden in het gebit echt ziet zitten. De beer staat op zijn achterpoten en ziet er zeer natuurgetrouw uit. We informeren voorzichtig naar de prijs van de beer. Er wordt druk overleg gevoerd met twee mobiele telefoons, maar dan blijkt dat bij de beer een standaard met klok hoort en die is spuuglelijk. De man met de waterput heeft een dochter die op school Engels leert en die wordt erbij gehaald. We geven haar ons e-mail adres en zij gaat vragen of de 'master' losse beren maakt en wat die kosten. We zijn wel nieuwsgierig of we er ooit iets van horen (toevoeging uit 2015: niets meer gehoord). De koffie bij de man moeten we afslaan: het is al kwart over acht en we moeten nog 100 km terug naar Chernivtsy.

Op de terugweg worden we opnieuw gepakt voor te hard rijden. Dit keer moet M. 300 uah betalen. Ons culinaire hoogtepunt van de dag wordt een diner om tien uur 's avonds bij de Chicken hut.

In de kapel
foto-serie Sheshory [1/8]
Hutsul kerk
foto-serie Sheshory [2/8]
Versierd schuurtje(?)
foto-serie Sheshory [3/8]
Zinken randje
foto-serie Sheshory [4/8]
De fraaie waterput
foto-serie Sheshory [5/8]
Werk van de meester houtsnijder
foto-serie Sheshory [6/8]
Houten huis
foto-serie Sheshory [7/8]
Nogmaals de kerk met veel zink
foto-serie Sheshory [8/8]
naar volgende pagina:
volgende: naar Pochayiv