Oekraïne > Jalta-Askania Nova > Askania Nova
Sovjet kunst onderweg
None
zonnebloemen
None
gesponsord bushokje
None
Askania Nova
None

[9-7-2012]

Foto: straaljager aan de rand van Askania Nova.

Onze volgende stop is in Askania Nova. Een op zich niet bijzonder gehucht, maar centrale plaats in het Askania Nova biosfeer reservaat. Het reservaat met een oppervlakte van 33.000 ha, waarvan 11.000 ha een strikt beschermde steppezone is, is een bijzonder gebied. Het is het enige steppegebied in Europa dat nooit geploegd is. Ooit waren er woeste steppen vanaf de linkeroever van de Dnjepr tot de Azov Zee, maar nu is dat alleen nog in het Askania Nova Reservaat. De vegetatie bestaat vooral uit gras en granen en kruidachtige planten. Een enkele keer zie je een boompje of een struik. Verder is het land egaal vlak. Van de fauna zien we weinig (een enkele roofvogel), maar gezien de hitte midden op de dag, geven we de dieren wel gelijk dat ze op een rustig plekje zijn gaan liggen.

de vlakte
None
Eten is uitverkocht
None

[9-7-2012]

Foto: gemeentehuis Askania Nova.

We hebben gevraagd of we in het restaurant van het hotel kunnen eten en daar is geen enkel bezwaar tegen. Met moeite bestellen we iets van de Russische menukaart. Als ik groente bestel, zegt de serveerster dat dat niet nodig is, omdat er al groente bij het hoofdgerecht zit. Na een poosje komt de patat en daar blijft het bij. Het hoofdgerecht? Nee, dat komt niet dat is uitverkocht. Aangezien er zeker vier andere gerechten ook niet blijken te zijn, bestellen we nog maar een tweede bordje patat. Ook goed voor een dag in de week.

voormalige legerbasis
None
Veel in Askania Nova is verlaten.
ook deze winkel is niet meer
None
wel een nieuwe kerk
None
Dendropark
None

[9-7-2012]

Vlakbij het dorpje liggen nog een dendropark (bomenpark) met Scythische grafheuvels en een dierenpark die beide veel bezoekers trekken. Het dendropark is een prachtig park met veel verschillende soorten bomen. Heerlijk schaduwrijk en rustig en barstensvol met vogeltjes. Na een tijd vinden we de grafheuvels, maar we moeten wel een uitgebreid (en deels illegaal) ommetje maken om er echt bij te komen. Na het dendropark lopen we nog een klein stukje over de steppe, maar op zo’n uitgestrekte steppe vind je zo dicht bij de bebouwing natuurlijk niets bijzonders.

Scytisch beeld op heuvel
None
naar volgende pagina:
volgende: Askania bioreservaat