Dresden 2012 > Dresden
Frauenkirche
None
Bij een klein avondrondje in Dresden.
Dresden
None

[12-8-2012]

Foto: Zwinger.

In Dresden blijven we twee nachten zodat we een volle dag hebben om de stad te bezoeken. Dresden is heel anders dan de Poolse steden die we de laatste dagen bezocht hebben. Hadden de Poolse steden vooral de elegantie en schoonheid van de rijke handelssteden van het middeleeuwse Hanzeverbond, in Dresden is alles groots, imposant en van een barokke pronkerigheid. Vrijwel alle gebouwen zijn van zandsteen en alhoewel er na de oorlog veel herbouwd is, hebben toch veel van de grote gebouwen zwart geworden gevels of beeldengroepen.

Er zijn erg veel mooie dingen te zien in de stad. Natuurlijk is er de beroemde Frauenkirche, bekend van de vele concerten. De kerk is van binnen bijna rond en met de drie lagen balkons doet hij meer aan een concertzaal dan aan een kerk denken.
Ook erg bijzonder is de Zwinger uit de 18e eeuw, oorspronkelijk ontworpen als orangerie en voor hoffeesten. Het is een enorm groot vierkant gebouw rondom een grote binnenplaats met fonteinen. In elk van de vier zijden zitten grote gebouwen, versierd met enorme hoeveelheden beelden en fonteinen. In de gebouwen zitten nu verschillende musea.
Ook de optocht der vorsten op de zijkant van het grote slot is vermeldenswaard. De 101 meter lange muurschildering beeldt alle 35 Saksische heersers uit in een meer dan levensgrote stoet van ridders. Het werk dat rond 1875 voltooid werd, begon al snel te vervagen en is begin 20e eeuw overgebracht op 24.000 porseleinen tegels en hangt er nu nog steeds prachtig bij.

's Middags zoeken we na de stadse drukte de rust op van een groot park waar ook de dierentuin van Dresden zit. Ook daar gaan we langs, dierentuinen zijn altijd leuk. Gevieren genieten we ’s avonds op een terras op de eerste verdieping aan het plein waar de Frauenkirche staat van ons slotdiner en daarmee loopt onze heel lange reis toch echt op zijn eind.

Zwinger 1
None
een van de vele beelden
None
In de Zwinger.
fontein Zwinger
None
operagebouw
None
Stalhof
None
Hofkirche
None
Optocht der Vorsten 1
None
Optocht der Vorsten 2
None
Optocht der Vorsten 3
None
naar volgende pagina:
volgende: Dresden deel 2