Rusland 2010 > Jekatarinaburg-Omsk > naar Tobolsk
Eerste politiecontroles in Siberië
None

[17-7-2010]

Van Jekatarinaburg gaan we verder door de Oeral en Siberië in. Via Tyumen rijden we door naar Tobolsk, een rit van 550 km. Opnieuw hebben we een mooie rit. We zijn al gauw de heuvels van de Oeral uit en komen dan in mooi vlak land met enorme grote open velden met bloemen en vooral graanvelden (maar ook maïs en aardappels). De weg is al met al van redelijke kwaliteit.

Over het algemeen hebben we weinig te klagen over politiecontroles, maar vandaag worden we tot twee keer toe gestopt. Als we na het tanken en de koffie weer wegrijden bij het tankstation worden we gestopt door de politie. M. had zijn lichten nog niet aan en dat moet hier wel. De agent is reuze vriendelijk en nadat hij de autopapieren gezien heeft en gezien heeft dat het licht het doet, is hij weer helemaal tevreden en mogen we door. Bij Tyumen worden we opnieuw door de politie tegengehouden. M. moet mee naar de politie-auto en moet instappen. Hij blijft een tijdje in de politie auto, wat S. maar helemaal niets vindt, maar na een poosje komt hij ongedeerd terug. Hij is aangehouden omdat hij geaarzeld zou hebben bij de afslag en zo het verkeer in gevaar bracht. Nu willen ze geld zien. M. doet eerst of hij niets begrijpt en roept dan: 'Ah, jullie willen roebels'. Dat mag niet zo hard, de autodeur moet dicht. Ze zien in zijn portemonnee een briefje van 500 zitten en dat willen ze hebben. M. legt in vriendelijk, doch duidelijk Nederlands uit dat dat toch echt niet gaat. Hij komt uit Nederland en ze weten toch wel dat wij met het voetbal tweede zijn geworden en zo doen we dat niet in Nederland. Hoeveel ze van het verhaal begrijpen mag Joost weten, maar ze moeten erg om zijn verhaal lachen en M. mag zonder te betalen weg. Iemand met 30 jaar ervaring als vrachtwagenchauffeur laat zich niet zo gemakkelijk meer afzetten.

eindeloze wegen
None
continue bloemenzee
None
850 km naar Omsk
None
extra diesel voor nood
None
Mobiele klinieken
None

[17-7-2010, onderweg naar Tobolsk]

Gezien de grote afstanden tussen de steden is hier een mobiele kliniek gemaakt, zodat patiënten bij ongelukken of ziekte misschien nog op tijd geholpen kunnen worden.

Op de kliniek staat 'Meditsjina Katastrof' en op de ambulance staat 'Reanimatsji'. Als je de Cyrillische letters kent, kun je al veel thuisbrengen.

naar volgende pagina:
volgende: Tobolsk