Rusland 2010 > Kazan-Jekatarinaburg > Jekatarinaburg
Dag van de Heilige Martelaren
None

[16-7-2010, Jekatarinaburg]

Foto: let op de button met het portretje van de tsaar.

We zijn hier vlak voor de hoogtijdag van de 'Heilige Martelaren' op 17 juli. Ook in de stad is dat goed te merken. In de stad is op de plaats van het huis waar de Romanovs vermoord zijn, een grote kerk gebouwd, met naar zeggen de duurste icoon van heel Rusland: 'the church upon the blood' met grote posters van de Romanovs met een stralenkrans om hun hoofd.
Het loopt hier vandaag echt storm. We tellen 14 touringcars met pelgrims, de bruidsparen verdringen elkaar op de trappen, de pelgrims, priesters, bedelbroeders en bedelzusters ook en in de kerken lopen de zwartgejurkte geestelijken met een soort rode sjerp over hun jurk. Het is een drukke business. In de kerk staan wel zes geestelijken te luisteren naar de problemen die hun gelovigen aan ze voorleggen. De gelovigen stellen zich daartoe geduldig in lange rijen op.

Bij een andere kerk hebben we een grappig gesprek. De kerkbewaarder wil weten waar we vandaan komen en vraagt: 'Berlin, Londen, New York?'. Wij antwoorden: 'Gallandia'. Dat kent hij wel en hij zegt terug: 'Ah, Amsterdam, Ajax, Feyenoord!'. Als we de kerk ingaan wil hij nog weten: ‘catolica, protestanta’? Voor de zekerheid houden we het vandaag op ‘catolica’.

Church upon the Blood
fotoserie Martelaren [1/8]
Het klokkenspel
fotoserie Martelaren [2/8]
Beschilderde koepel
fotoserie Martelaren [3/8]
Drukte in de kerk
fotoserie Martelaren [4/8]
Drukte in de kerk 2
fotoserie Martelaren [5/8]
De dienst in het gewelf begint
fotoserie Martelaren [6/8]
Bedelmonnik en bedel-leek
fotoserie Martelaren [7/8]
Portretten van de Romanovs aan de kerk
fotoserie Martelaren [8/8]
naar volgende pagina:
volgende: Jekatarinaburg vervolg