Rusland 2010 > Kazan-Jekatarinaburg > Ganina Yama
Romanov kermis in Ganina Yama
None

[16-7-2010]

Foto: beeld van Tsaar Nicolaas II in Ganina Yama.

Jekatarinaburg is de huidige hoofdstad van de Oeral en is de vijfde stad van Rusland. Het is een grote stad, maar wel met een gezellig centrum.

De Romanovs (de Tsarenfamilie van Rusland) zijn onlosmakelijk verbonden met Jekatarinaburg. Op 17 juli 1918 is de laatste tsaar, Nicolaas II, met zijn vrouw en vijf kinderen hier vermoord. De lijken zijn in een mijnschacht 17 km buiten de stad in Ganina Yama gedumpt en pas recent weer teruggevonden. De orthodoxe kerk heeft nu van deze vindplaats een soort bedevaartsplaats gemaakt. De lijken zijn inmiddels overgebracht naar het familiegraf in de Peter en Paul kathedraal in St. Petersburg.

Met wat onduidelijke kaartjes van de hotelreceptie gaan we op pad naar Ganina Yama. Het eerste stuk vinden we nog redelijk soepel op de kaartjes, maar later moeten we steeds de weg vragen. Uiteindelijk komen we op zo'n goed stuk weg dat we wel in de buurt moeten zijn. We komen zegge en schrijve één keer een bordje tegen. Dat staat ergens aan de rand van het bos, zonder enige richting aanduiding. We verwachten een ingetogen plek in het bos. We hebben al gelezen dat er zeven houten kerken staan, een voor elke vermoorde Romanov: vader, Nicolaas II, moeder, vier dochters en de kleine Alexander.
Ganina Yama is een ongelofelijke kermis. Als we aan komen rijden zien we bussen vol pelgrims (compleet met slaapzakken en slaapmatjes). Het terrein is afgezet met een groot hek en via een indrukwekkende houten toegangspoort kom je op het terrein waar je onmiddellijk een winkeltje en souvenirstalletjes ziet. Rechts wordt een enorm complex gebouwd dat ongetwijfeld een hotel of pelgrimsverblijf moet worden. Voor het hotel zijn ze nog bezig met de aanleg van een grote vijver waar het water borrelt. Dat moet vast verkocht worden als heilige bron. Mensen lopen rond met foto's van de Romanovs (20 bij 15) aan een kettinkje om hun nek. De kerken zijn allemaal volledig van hout, maar wel nieuw gemaakt. Via een luidspreker wordt een mis opgedragen, waarschijnlijk door de hoogste hoogwaardigheidsbekleder van de kerk. Zijn krakende, ietwat slepende stem lijkt sprekend op die van de paus. De kerken zijn het allemaal net niet: te nieuw, te kitscherig en te goedkoop afgewerkt. Bij een soort kuil op het terrein is een omloop gemaakt die vol hangt met foto's van de Romanovs en bij de kuil staat een groot houten kruis. We vermoeden dat dat de oude mijnschacht is waar de lijken gevonden zijn.

naar volgende pagina:
volgende: impressies Ganina Yama