Letland > Riga
Twee goed gevulde dagen in Riga

[26 en 27 juni 2010, Riga]

Om bij de getoonde foto's niet continu van het ene onderwerp naar het andere te springen, zijn we hier afgestapt van een strikt chronologische presentatie en hebben de foto's enigszins gerubriceerd.
Riga valt vooral op door de grote hoeveelheid fraaie gebouwen, vaak in Jugendstil, en de versieringen op die gebouwen. Bij de toekenning aan een fotoserie was het onderscheid tussen 'gebouw' en 'versiering', of 'versiering' en 'deuren' soms lastig.

Zaterdag 26 juni

W.'s been is nog niet veel beter dan gisteren en vanaf de balie bellen ze een ambulance, zodat het ambulancepersoneel kan kijken wat er aan de hand is. Twee stevige Russische vrouwelijke verpleegkundigen kijken met deskundige blik naar het been en tapen het in. Ze verwachten dat het met een paar dagen weer beter zal gaan en willen W. eigenlijk mee naar het ziekenhuis voor foto's, maar dat ziet hij niet zitten. In alle consternatie vergeten we bijna dat er vandaag ook nog een feestje is: S. is vandaag jarig. We vieren haar verjaardag met een mooie fles wijn op W.'s kamer.

De rest van de dag splitsten we ons op om de stad in te gaan, behalve W., die heeft huisarrest.
Riga heeft een mooi oud centrum en we stellen onze eerste indruk van gisteren volledig bij: Riga is een prachtige en aangename stad met veel bezienswaardigheden, waaronder de gildehuizen. In Riga staan het Grote en Kleine Gildehuis, twee neogotische gebouwen, die in vervlogen dagen het centrum van activiteit in de Hanzestad Riga vormden. In de 14e eeuw stichtten de hoge handelslui het Grote Gildehuis om zich te onderscheiden van de winkeliers en ambachtslieden, die daarop het Kleine Gildehuis stichtten. De Gildehuizen waren typisch Duitse instituten. De Letlanders waren vissers en bootsmannen, gildes met aanmerkelijk minder aanzien.

Tegenover de gildehuizen staat het laat-art-nouveau huis, bekend als de Zwarte Kat. Op elk van de twee torentjes van het prachtige huis staat een zwarte kat. Het verhaal wil dat het huis gebouwd is door een rijke zakenman die geroyeerd was door het Grote Gilde. Hij heeft toen het huis laten bouwen inclusief de katten op de torentjes. Die wezen nadrukkelijk met hun achterwerk naar het Gildehuis. Dat heeft daarop een proces aangespannen en gewonnen en sinds die tijd staan de katten met hun voorkant richting Gildehuis.

Riga heeft niet alleen mooie gebouwen, prachtige art-nouveau huizen en indrukwekkende kerken, Riga heeft ook bijzondere mensen. Op een van de pleintjes zien we een vrouw van een jaar of 75, gekleed in een witte rok, een rood jasje, rode schoenen, rode handschoenen en een wit hoedje. Op de popmuziek uit haar kleine transistor radiootje doet ze kokette danspasjes, drie de ene kant op, drie de andere kant op. Daarbij zwaait ze bevallig met haar rood gehandschoende handen. Ik weet niet of ze er veel mee verdient, maar dat ze zelf plezier heeft in haar werk is meer dan duidelijk. We zien meer mooie figuren. 's Avonds gaan we met z'n vieren (W. heeft kamerarrest) uit eten. Op ons terras zit een oudere dame met een enorm grote bril en een kleurige terrasdeken om, te genieten van een groot glas bier. Ze heeft een fototoestel bij zich dat ongeveer net zo oud is als zijzelf, waarschijnlijk zonder rolletje. Voortdurend staat ze op, maakt ergens een praatje en wil van iedereen foto's maken. Haar dikke bruine hondje hobbelt elke keer gezellig achter haar aan. Als de muziek begint te spelen, is ze helemaal in haar element. Ze gaat er helemaal in op en na elk nummer is zij de enige die applaudisseert.

Zondag 27 juni

Ook de tweede dag is er meer dan genoeg te doen in Riga. Wij gaan met de bus naar het Openlucht museum aan de rand van de stad. Het museum ligt midden in het bos en er is zoveel te zien dat je er zeker een dag voor uit zou moeten trekken. In het begin lijkt het nog een beetje op Arnhem met een schuur met oude wagens en slee├źn, maar al snel komen we bij vissershutten, rookhokken en voorraadschuren met twee etages en een molen met zes wieken, die ze echt niet in Arnhem hebben. Sommige huisjes zijn open en daar is iemand in traditionele klederdracht aan het werk. De leukste voor mij is de houtdraaier, die al 50 jaar houtdraaier is en al 20 jaar in het park werkt. Hij heeft heel leuke houten speeltjes waar ik onmiddellijk voor zwicht.

Wat we verder nog doen: de buurt met de jugendstil huizen, stuk voor stuk juweeltjes en goed onderhouden, een rondvaart, een concertje en dan is de koek echt op. We kunnen iedereen die een leuke stedentrip wil maken Riga aanraden!

naar volgende pagina:
volgende: straatjes Riga