Roofvogel migratie Spanje 2023 > dolfijnentocht Tarifa
Dolfijnentocht vanuit Tarifa

De tocht is een van de hoogtepunten van de reis. In twee uur tijd zien we maar liefst drie verschillende soorten dolfijnen. Eerst zien we de relatief kleine gewone dolfijn. Een stukje voor de boot uit zien we een groepje door het water buitelen. We zouden daar al tevreden mee zijn geweest, maar ze hebben een verrassing voor ons in petto en komen spontaan op de boot af. Ze zwemmen vlak onder de boot door, duiken op en ze zijn zo dichtbij dat je ze echt goed kan bekijken en ze ook onder water kan zien zwemmen. Ze zijn er niet eventjes vluchtig, maar blijven echt een tijdje rond de boot hangen. Zo geweldig.

Niet lang daarna dient de tweede soort zich aan, de tuimelaar. Ook die vindt onze boot machtig interessant en de groep dolfijnen zwemt rond de boot, springt uit het water draait in het water rond zijn as. Het lijkt wel alsof ze een betaalde show opvoeren. Kunnen we al bijna niet geloven wat we zien, er komt nog meer bij.

De derde soort, de griend, die in het Engels pilot whale heet, maar bij de dolfijnen hoort, is de grootste van de drie en komt ook heel dichtbij. Ze spelen echt rond de boot en je kan hun hoge, bolle gezichten ontzettend goed zien. Er is ook een jong bij die vlak voor ons neus in zijn eentje in het water aan het spelen is. We horen ze ook hoge ‘schriek’geluiden maken waarmee ze onderling communiceren.

Als we druk met ze bezig zijn, waarschuwt de gids ons voor een groot containerschip. Voor het containerschip, in de boeggolf van het schip, springt een tuimelaar steeds met een hoge boog uit het water. Al die tijd dat we het schip en de tuimelaar kunnen zien, blijft hij hoge sprongen voor het schip uit maken. Als je heel de dag in zee zwemt, moet je voor jezelf af en toe een verzetje bedenken. We nemen afscheid van de grienden, maar dat helpt niet. Ze volgen onze boot en blijven tijden lang rondom ons schip hangen terwijl ze af en toe een hoog en luid ‘schriek’ laten horen.

Natuurlijk hoop je bij een dolfijnentocht dolfijnen te zien, maar dat we zo’n uitzonderlijk mooi spektakel zouden zien, hadden we in de verste verte niet kunnen bedenken. Zo’n mooie dolfijnentocht hebben we nog nooit gehad.

Gewone dolfijn
Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
Delphinus delphis
Gewone dolfijn
Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
Delphinus delphis
Tuimelaar
Tuimelaar (Tursiops truncatus)
Tursiops truncatus
Griend
Griend (Globicephala melas)
Globicephala melas
Tuimelaars bij heel groot schip
Tuimelaars bij heel groot schip
Tursiops truncatus
Tuimelaar
Tuimelaar maakt sprong
Tursiops truncatus
Terugvaren naar Tarifa
Zicht op tarifa vanaf zee