Rioja > Rioja 1994 > Najerá - Haro
kaartje
Tweede fietsdag

[1 juni 1994]

Vandaag de volgende route:
Nájera, San Millán de la Cogolla, Berceo, Santo Domingo de la Calzada, Zaratón, Haro.

 • San Millán de la Cogolla:
  Twee kloosters in deze plaats. Ten eerste Monasterio de Suso, hoog gelegen en heel oud (984) en met sterk arabisch islamitische invloeden. Helaas is het klooster pas om 10 uur open en wij zijn er al om 9 uur. Het tweede klooster, Monasterio de Yuso, is jonger, maar ook nog gesloten.
 • Santo Domingo de la Calzada:
  Een mooie kathedraal in deze plaats. Domingo was een oppassend en goedgeefse kluizenaar die pelgrims onderdak verleende en een gastenhuis voor hen bouwde. In de kerk zijn een kip en een haan ter herinnering aan een wonder. Ouders waren met hun knappe 17-jarige zoon op pelgrimstocht. De dienstmaagd werd smoorverliefd op de jongen, maar die ging niet op haar avances in. Uit wraak stopte zij een zilveren schaal in zijn tas en niet lang daarna werd hij gearresteerd voor diefstal en aan de galg gehangen. ZIjn ouders zagen echter dat hij niet dood ging en stapten naar de rechter om hem te overtuigen van de onschuld van hun zoon. De rechter, die net een kippetje en een haantje zat te eten, lachte hartelijk om hun verhaal en zei: "de jongen is net zo levend als dit kippetje en deze haan", waarop zij van zijn bord vlogen.
  De jongen werd terstond van de galg gered en de dienstmaagd opgehangen. De kip en de haan van de rechter wonen sindsdien in de kathedraal.
 • Zaratón:
  Het stuk tussen Santa Domingo en Zaratón is een cadeau: eingenlijk worden we meer gereden dan we fietsen, we dalen alsmaar en hebben heel erg veel wind mee (zeg maar storm). Van de laatste 20 kilometer fietsen we er naar ons gevoel hooguit 1.
  In Zaratón vinden we een schitterende picknickplek. Helaas waait de kaas letterlijk van het brood en ook het drinken waait over het bekertje heen.
  Het landschap vandaag is erg mooi: vlak met graanvelden en overal in de verte heuvels.
Monasterio de Yuso
San Millán de Suso
Santo Domingo de la Calzada
naar volgende pagina:
volgende: rustdag Haro