Armenië > Sevan meer, Tatev, Goris > Tatev
Kabelbaan van 6 km
None

[27-9-2013]

We slaan af naar Halidzor waar de kabelbaan naar Tatev start. Het is een ultramoderne kabelbaan die over twee enorm diepe dalen gaat, bijna 6 km lang is en op het maximum 320 m boven de grond hangt. De karretjes doen er 11 minuten over om boven te komen en rijden met een gemiddelde snelheid van 36 km per uur, soms sneller, soms langzamer. Het is een adembenemende rit met prachtige uitzichten over de beneden liggende diepe kloven. We zien ook de Satansbrug, een natuurlijk brug tussen twee dalen, waar je volgens de kit met gevaar voor eigen leven diep af kan dalen, langs touwen en ladders.
De kabelbaan is vrijwel volledig gefinancierd door een weldoener. Al het geld dat niet nodig is voor het onderhoud van de kabelbaan komt ten goede aan de restauratie van het Tatev klooster.

Welcome
None
traject in delen
None
er gaat ook een weg
None
relatief laag
None
Tatev klooster
None

[27-9-2013]

Na een indrukwekkende kabelbaantocht komen we uit bij het klooster van Tatev. Het Tatev klooster staat op een strategisch punt bovenaan een uitstekende klif van de Vorotan Canyon en is afgezien van de kabelbaan aan de klifkant volledig onbereikbaar. Om overvallers vanaf de andere kant tegen te houden was een stevige muur gebouwd. De bisschoppen van Syunik (de marz waar Tatev in ligt) lieten de Surp Poghos-Petros (Paulus en Petruskerk) in de 9e eeuw bouwen. Heel flauw zijn in de kerk nog fresco’s zichtbaar rondom het altaar. Het is een grote kerk met een kruisstructuur en afgescheiden nissen, maar zonder de zware pilaren. We zien ook weer de Moorse raampjes zoals we die eerder in Goshavank zagen. Voor de kerk, aan de kerk vast, zit een vierkante klokkentoren zonder torentje. De bel hangt aan het plafond van het vierkant. Vlak naast die kerk staat een kleiner kerkje, de Surp Grigor. Voor de kerk staat het mausoleum van Grigory Tatevatsi dat een ontzettend leuk torentje draagt. In de hoogtijdagen waren hier zo'n 600 monniken en een van de beroemdste – en tevens nationaal icoon – daarvan is diezelfde Grigory Tatevatsi (1346-1409).
Een van de opvallendste zaken is de prachtige bewerkte khachkar hoog boven op een achthoekige pilaar. De steen zou de monniken gewaarschuwd hebben voor aardbevingen en naderende – vijandige – paardenhoeven door op zijn hoge pilaar te gaan wiebelen. De ommuring is in de 17e eeuw toegevoegd en omvat een bakkerij, een keuken, een refter en een bibliotheek. Verder zijn er een bisschoppelijk paleis, monnikencellen, stallen en studentenverblijven.

Narek is ongerust

Als we uitgekeken zijn, gaan we met de kabelbaan weer terug naar het station beneden. Dan blijkt dat Narek ernstig ongerust is over wat we van vandaag vinden. Het zit hem erg dwars dat we niet alles gekregen hebben wat we dachten te krijgen. We verzekeren hem dat het niet zijn fout is en dat we een prima dag hebben gehad. Uiteindelijk is hij wel weer gerust.

Petrus en Pauluskerk
foto-serie Tatev klooster [1/15]
Plafond van de klokkentoren
foto-serie Tatev klooster [2/15]
Petrus en Pauluskerk
foto-serie Tatev klooster [3/15]
Mausoleum van de beroemde Grigor Tatevatsi
foto-serie Tatev klooster [4/15]
Patronen in hout en steen
foto-serie Tatev klooster [5/15]
Interieur Grigor Lutavorich kerk
foto-serie Tatev klooster [6/15]
Wiebelsteen op hoge pilaar
foto-serie Tatev klooster [7/15]
Kerk en mausoleum
foto-serie Tatev klooster [8/15]
Uitzicht vanuit klooster
foto-serie Tatev klooster [9/15]
Uitzicht op kloof
foto-serie Tatev klooster [10/15]
Doorkijkje naar wiebelsteen
foto-serie Tatev klooster [11/15]
Poort en binnenplaats
foto-serie Tatev klooster [12/15]
Kloostergang met monnikencellen
foto-serie Tatev klooster [13/15]
Uitzicht bij kabelbaanstation
foto-serie Tatev klooster [14/15]
Gelukkig goed onderhouden
foto-serie Tatev klooster [15/15]
naar volgende pagina:
volgende: Goris