Azerbeidzjan > Bakoe en omgeving > Qobustan
Qobustan
None

[8-9-2013]

Vandaag gaan we gelijk op stap naar Qobustan, 65 km ten zuiden van Bakoe, waar we de petrogliefen (rotstekeningen) gaan bekijken.
We gaan eerst naar een prachtig museum, waar ze alles vertellen over de herkomst en de betekenis van de 12.000 jaar oude rotstekeningen. Vanaf het museum stoppen we eerst bij een Romeinse inscriptie uit het jaar 48 waar je de naam van de toenmalige keizer kan lezen. Daarna gaan de we petrogliefen bekijken. Er zijn er onvoorstelbaar veel en vaak zijn de tekeningen ook over elkaar heen gemaakt, zodat het moeilijk is om te onderscheiden wat wat is, maar sommige zijn echt heel duidelijk. Er zijn afbeeldingen van mensen, dansend of jagend, vrouwfiguren zonder hoofd en dieren: ossen, herten, dolfijnen, wilde zwijnen en allemaal duidelijk herkenbaar. Ook de regen staat vaak afgebeeld. In het droge kustgedeelte werd vaak aan de goden om regen gesmeekt. Een grot bestaat uit twee woonlagen met boven de mannen met getekende jachttaferelen en onder de vrouwen, waar veel poppetjes getekend staan. Ryzwan gooit een beetje water over een steen, waarna er een prachtig paard op de rots tevoorschijn komt.
Heel bijzonder zijn ook de muzikale stenen. Het landschap bestaat uit gesteente dat uit zee omhoog gekomen is en later door vulkaanuitbarstingen in grote brokken is neergesmeten. Door erosie zijn grote holle ruimtes in de stenen ontstaan. Als je nu met een steen op verschillende plaatsen op de muzikale stenen slaat, krijg je klanken met verschillende toonhoogte.

onderweg naar Qobustan
None
ligging
None
Wat groen in de droogte.
rotsblokken
None
schots en scheef
None
Getuigen van vroegere vulkaanuitbarstingen.
holle gaten
None
petrogliefen
None
Mensen en slang.
doorkijkje bij rotsblokken
None
dansende figuurtjes
None
paard
None
Beter zichtbaar gemaakt met water.
hedendaagse waarschuwing
None
grote rotsen
None
kunstmatige gaten
None
Voor de opvang van regenwater.