Indonesië 2016 > Flores en Komodo > Ende-Moni
De markt van Ende
None

[14-9-2016]

We maken het 's avonds niet laat, want de volgende dag staat een vroege vlucht naar Flores gepland. We vertrekken om half zes bij het hotel. Op Flores worden we opgewacht door Ben, die de manager van de lodge blijkt te zijn. We gaan eerst even het marktje van Ende bekijken. We hebben al veel van dit soort markten gezien en op de meeste markten is het chaotisch en rommelig. Zo ook hier. Maar wat opvalt is dat de sortering hier minder groot is dan normaal. Er zijn tomaten, aardappels, zoete aardappels, wortelen en later zien we bij een paar kraampjes nog wat meer groente, maar vrijwel alle kraampjes verkopen hetzelfde beperkte assortiment. Zo lijkt elk kraampje de twee zelfde soorten erwten en gemalen maïs te hebben. Ook de vismarkt is duidelijk weinig gesorteerd. De mensen zien er hier duidelijk anders uit en je ziet nu meer mensen met trekken die aan Polynesië doen denken. Verder zijn er ontzettend veel vrouwen met rode lippen van het betelnoot kauwen. Dat hebben we in Indonesië niet eerder op deze schaal gezien.

Door de bergen
None

[14-9-2016]

Onze tocht over het eiland met alle bergen en uitzichten is prachtig. Ook hier zien we veel rijstterrassen die misschien nog wel mooier en in ieder geval een stuk rustiger zijn dan die op Bali.

Andere huizen
None

[14-9-2016]

Ook als je over het eiland rijdt, merk je dat je op een ander eiland bent. De huizen zijn simpel, vaak gepleisterd of van natuurlijk materiaal en de meeste hebben golfplaatdaken. De kleine dorpjes worden afgewisseld met kleinschalige akkertjes waarop van alles verbouwd wordt.
Het is al steeds grijs en dicht bij de lodge begint het te spetten en die regen zet door. Als we bij de lodge zijn stortregent het en de regen weet van geen ophouden. Met zulk weer kan je er echt niet op uit. Heel jammer en vals dat ze in de droogste maanden ons met zulke regen opzadelen.

De markt van Ende
foto-serie Ende-Moni [1/5]
De markt van Ende
foto-serie Ende-Moni [2/5]
De markt van Ende
foto-serie Ende-Moni [3/5]
Betelkauwende vrouw
foto-serie Ende-Moni [4/5]
Marktje onderweg naar Moni
foto-serie Ende-Moni [5/5]
naar volgende pagina:
volgende: Kelimutu