Indonesië 1992 > Baliemvallei Noord > Wamena
Naar het ziekenhuis
None

[20-9-1992]

Dit klinkt dramatischer dan het is.
We hebben vanuit Nederland dozen met operatiehandschoenen meegenomen om die af te leveren bij de Nederlandse arts en zijn vrouw die daar al jarenlang een ziekenhuis runnen. Vanwege de actuele betrekkingen met Nederland mag er al geruime tijd geen nieuw materiaal meer komen. Oude handschoenen worden met formaline gereinigd, maar daar gaan je handen van kapot. Het gevolg is dat hij nauwelijks meer kan opereren.

Het ziekenhuis ligt iets buiten Wamena. De foto toont het uitzicht.

Het ziekenhuis
None

[20-9-1992]

Het is onvoorstelbaar wat hier gepresteerd wordt. Alle apparatuur is naar eigen ontwerp en zelf gemaakt. De operatiekamers worden steriel gemaakt door met UV straling steriel gemaakte lucht.

We bezoeken ook de ziekenzalen en daar heerst een opvallend goede stemming, ondanks de ernstige kwalen (akelige brandwonden, rechtgezette benen, een gat achter een oor vanwege een groot abces). De patiënten komen van verschillende stammen, maar de echtgenote kan met iedereen in hun eigen taal praten. De dokter handhaaft een strenge discipline, afwijken van de regels is onbespreekbaar. De enige manier om het ziekenhuis op een goed niveau te houden.

Opvallend zijn ook de raampjes en banken boven de operatieruimte, zodat de familieleden mee kunnen kijken naar de verrichtingen van de dokter. Als er dan iets ernstigs aan de hand is, kan de familie met eigen constateren dat het een hopeloze zaak is.

de barakken
None
naar volgende pagina:
volgende: markt voor vertrek