Indonesië 1992 > Santani, Biak en Bali > Biak
KLM hotel

[Biak, 29-9-1992]

We vliegen vroeg naar Biak waar we een paar dagen zullen verblijven.
Het vroegere KLM hotel is erg comfortabel en mooi gelegen.

We bezoeken o.a. de Japanse grotten, een kalksteengrot die in WO II door de Amerikanen is gebombardeerd. In het gat groeit nu van alles en nog wat. De wortels van de bomen boven zijn langs de muur geklemd.

Snorkelen

[Biak, 30-9-1992]

Om acht uur vertrekken we met een gemotoriseerde vlerkprauw naar Rubas, een onbewoond eiland met wat vissershutten voor overnachtende vissers. We zwemmen en snorkelen wat: ontzettend veel kleurige visjes en gigantische zee-anemonen.

Rubas eiland
Naar de Wardo waterval

[Biak, 1-10-1992]

Vandaag staat de waterval van Wardo op het programma. In een soort vrachtauto rijden we in twee uur naar Wardo over een slechte, bobbelige weg met veel klimmen en dalen. Een overdadig groene begroeiing met crotons, varens, philodendron en orchideeën als epifyten op hoge bomen, kokos- en sagopalmen. Overal tussendoor houten (heel soms stenen) hutjes met golfplaat daken.

Voordat we naar de boot gaan, melden we ons eerst bij de politiepost wat erg veel tijd kost. De tocht naar de waterval is schitterend, waarbij we ook veel vogels zien en horen, waaronder een gestreepte uil die niet op een uil lijkt.

horizontale boom
rustig varen
de Wardo waterval
naar volgende pagina:
volgende: Bali