India 2009 > Jaipur > Amber Fort 1
Amber Fort, minder vrij toegankelijk dan vroeger

[15-12-2009]

Foto: blik op een binnenplaats.

We rijden verder en komen langs het paleis (Jal Mahal) in het kunstmatige meer, we gaan naar het Amber Palace met het nog hogere Amber Fort. Als echte toeristen gaan we dit keer per olifant naar boven. Voordat we aan de beurt zijn voor de olifant, worden we werkelijk belaagd door souvenirverkopers die je om de tuin leiden door hun prijzen soms in roepies, soms in dollars en soms in euro’s te noemen.

De gids laat ons veel zien: de poorten van het winterpaleis met alle versieringen van spiegeltjes zelfs in het plafond, het zomerpaleis met de dikke muren en de slimme watergaten tegen de warmte, de zalen voor beraadslagingen met versieringen in hindoe-, moslim- en gemengde stijl enz. Bij het moslimgebouw bestaat de versiering uit pleisterwerk dat eerst als laag is opgebracht en waar vervolgens figuurtjes in zijn uitgewerkt. Er is ook fraai schilderwerk (fresco’s).
We mogen niet meer zoals vroeger dichtbij het prachtige inlegwerk komen en ook de zaal waarin je binnen de sterrenhemel kon nabootsen met een klein lichtje tegen het met kleine stukjes glas ingelegde plafond zien we nu niet. Net als bij de Taj Mahal is het bezoek nu strenger gereguleerd om vernielingen en souvenir-jagen tegen te gaan. Ook hier lijden de goeden onder de kwaden.
We zien wel de verblijven van de twaalf vrouwen van de maharadja en de gang waardoor de maharadja ongezien bij zijn vrouwen kon komen. Hij moet een stuk kleiner zijn geweest dan Rik, want die moet steeds bukken. We zien ook de in onbruik geraakte watertank en het systeem waarmee het water omhoog gehaald werd.

Op de officiële website van het fort vind je meer informatie en filmpjes.

fort vanaf de weg
oilfanten op weg naar boven
versierde olifant
versierde toegang
het grote binnenplein
kerstmotieven?
poort van Ganesh
blik op Jaigarh Fort
drukte 1
drukte 2
detail van zijpoort
versierde binnenmuur
plafondschildering
marmeren bloemreliëf
galerij
naar volgende pagina:
volgende: Amber Fort 2