IJsland in vogelvlucht > Dettifoss-Gardur > via Reykjavik naar Gardur
Reykjavik
De Hallgrimmskerk in Reykjavik

[31-7-2017]

Foto: Hallgrimmskerk, Reykjavik.

De laatste echte dag in IJsland bezoeken we ‘s morgens Reykjavik. We blijven er maar een paar uurtjes om toch even de sfeer van de stad te proeven. Het is geen bijster interessante stad, maar het is wel leuk om er toch even rond te lopen.
De Hallgrimmskerk is het beroemdste bouwwerk van Reykjavik en de grootste kerk van IJsland. De kerk is gebouwd door de staatsarchitect Gudjón Samúelson die voor zijn ontwerp geïnspireerd werd door de op IJsland veel voorkomende basaltkolommen. De kerk is vernoemd naar een bekende dichter.
We zien ook nog twee beroemde mannen die beiden een standbeeld hebben gekregen. De eerste is Leif Eiríkson. Volgens Eíriks Saga zette Leif Eiríkson rond het jaar 1000 voet aan wal in Amerika, dus zo’n 500 jaar eerder dan Columbus. Hij landde in New Foundland en noemde het Vinland. Het beeld is in 1930 door de VS aan IJsland geschonken. Het tweede beeld staat op een hoge grasheuvel en is van Ingólfur Arnarson, de eerste Viking die zich in 874 in Reykjavik vestigde.

Bij een laatste reisdag hoort een afscheidsetentje en we hebben bedacht dat we ook een afscheidslunch kunnen doen in Reykjavik. We belanden in een leuk en gezellig restaurant (Kol) waar we een uitstekende lunch krijgen en ook nog voor een heel redelijke prijs.

Tjörnin
Tjörnin, het meertje in Reykjavik
Tjörnin, het meertje in Reykjavik
leuk standbeeld
Standbeeld de onbekende bureaucraat van Magnus Tomasson
De onbekende bureaucraat van Magnus Tomasson.
Via Hafnaberg naar Gardur
De zonsondergang bij Gardur

[31-7-2017]

Foto: zonsondergang bij Gardur.

Voordat we doorgaan aar de camping in Gardur – de camping bij de vuurtorens met alleen wc’s bij een parkeerplaats waar we ook begonnen zijn – gaan we opnieuw bij de vogelkliffen van Hafnaberg kijken. Daar zijn we een kleine twee weken geleden ook geweest en het verschil is opvallend. Veel vogels zijn al klaar met het grootbrengen van de jongen en de kliffen zijn veel rustiger dan bij ons eerste bezoek. Alleen de drieteenmeeuwen zitten er nog, maar ook daarvan zijn er minder dan vorige keer. De zeekoeten en alken zijn weg. Wel zien we nog zwarte zeekoeten en papegaaiduikers vliegen en zwemmen.

Inmiddels zitten we voor het laatste nachtje op de camping in Gardur vlak bij het vliegveld. De laatste avond zien we de zon prachtig ondergaan in de zee. De eerste keer lukte dat niet – ook niet vanwege de regen trouwens – maar nu zijn we verder in het seizoen en hebben we weer een echt stukje nacht.

meeuw
Een meeuw bij zonsondergang in Gardur
Zonsondergang bij Gardur
vuurtoren Gardur
De vuurtoren bij Gardur
Gemengde gevoelens
De camping bij Gardur, IJsland

[1-8-2017]

Foto: de camping bij Gardur.

Onze reis door IJsland is fantastisch geweest en ondanks de nadelen van IJsland – drukte, duur, slechte campings – hebben we een schitterende reis gehad waar we erg van hebben genoten. De slechte naam die IJsland heeft vanwege het weer kunnen we gelukkig tegenspreken. De eerste week hebben we slecht weer gehad, maar de rest van de tijd hebben we prima weer gehad en zelfs zonnige dagen. De regen die we na de eerste week gehad hebben, valt te verwaarlozen en die viel bovendien vaak ‘s nachts. Wind is er eigenlijk altijd en vaak waait het ook erg hard.

We kijken opnieuw terug op een mooie reis, maar (vrij ongebruikelijk) zijn we vanwege de bovengenoemde nadelen wel heel blij om weer naar huis te gaan en weer heerlijk in ons eigen bed te slapen met eigen douche en wc binnen handbereik zonder lange wachtrijen.
Zoals elders op deze website al stond, is er een goed, maar onpraktisch advies over IJsland: Ga tien jaar geleden!