IJsland in vogelvlucht > Gardur-Myvatn > Myvatn
Campings op IJsland slechter dan verwacht
De omgeving van Myvatn

[20-7-2017]

Foto: omgeving van Myvatn.

Myvatn is een van de beroemdste gebieden van IJsland en alle toeristen gaan daar dus ook langs. Dat is goed te zien aan de camping. Als we rond half vier aankomen valt de drukte nog mee, maar in de loop van de middag en avond stroomt het helemaal vol.

We vrezen voor het maken van de gebruikelijke rondzendbrief omdat de beloofde altijd aanwezige stroom en wifi vrijwel afwezig zijn. Omdat de camera’s en de laptop echt af en toe eten willen, willen we in Myvatn waar we drie nachten staan, dan ook echt stroom hebben. Bij aankomst regelt R. dat bij de receptie. Dat is echter de stroom voor campers die met een aparte dikke kabel met drie poten de stroom veilig de camper in kunnen leiden. Er is ook wel een goed stopcontact buiten, maar met de regen is het niet echt aan te raden om het fototoestel, de oplader en het laptopje buiten in het gras te leggen.

We gaan maar even naar de receptie en gelukkig kunnen we bij de receptie wel opladen. Nu zitten we dus met ons verlengsnoer met drie stopcontacten met fototoestel, laptopje en opladers aan de stroom. Internet werkt als een knipperlicht, dus van een rondzendbrief met foto’s versturen kan geen sprake zijn, maar opladen gaat lukken. Ik kan het me verbeelden, maar het lijkt alsof mijn nieuwe laptopje met blije oogjes naar me kijkt, omdat hij in een lekker droog en warm hokje bij me zit en heerlijk te eten krijgt.
We kunnen zo goed volgen wat bij de receptie gebeurt en om de haverklap arriveren er nieuwe kampeerders. De camping staat bomvol en voor al die campers, tenten en caravans zijn zegge en schrijve drie wc’s en twee douches beschikbaar. Rik heeft net een poging gewaagd en de rij wachtenden was opgelopen tot acht personen. Het klinkt als ‘Probeert u het later nog eens, de verbinding wordt verbroken’ en zo vol en druk is het hier ook. Omdat we al opladend noodgedwongen veel tijd bij de receptie doorbrengen, bouwen we een goede band op met de receptioniste. We spreken onze verbazing uit over de ook op deze camping weer beperkte sanitaire voorziening. Het meisje zegt dat ze die verhalen elke dag krijgt en het helemaal met ons eens is, maar dat haar baas niet naar haar luistert. Zij vertelt ons dat er per nacht zo’n 170-180 gasten op het terrein zijn en voor al die gasten zijn drie wc’s en twee douches. Een aantal jaren geleden was het campingterrein kleiner en waren er meer faciliteiten. IJsland is veel te gretig om geld te verdienen aan de toeristen.

verpakt hooi
Hooibalen in IJsland hebben verschillende kleuren verpakking
Verschillende kleuren om eigenaars te onderscheiden?
Water- en vogelrijk gebied
Het merengebied bij Myvatn

[21-7-2017, Myvatn]

Net ten westen van de Midden-Atlantische Rug, de breuk die midden door IJsland loopt, ligt Myvatn in een van de actiefste vulkanische gebieden op aarde. Het landschap is 2300 jaar geleden ontstaan door een krachtige uitbarsting en wordt gedomineerd door grillig gevormde vulkanische formaties, zoals zuilen van lava, gitzwarte lavavelden, kraters en pseudokraters, stomende gaten en borrelende modderpoelen. Myvatn is naast een plaats ook de naam van het grote meer en de wetlands rondom het meer en daar zitten ontzettend veel watervogels en eendensoorten.

Knutten in wolken
Duidelijk zichtbare knuttenwolken in Myvatn

[21-7-2017, Myvatn]

Foto: de slierten knutten op de top van de heuvel zijn duidelijk te zien.

Myvatn betekent ‘muggenmeer’. In de zomer komen de knutten – kleine vliegjes en geen muggen – hier met werkelijk miljarden tegelijk uit en die zorgen voor voldoende eten voor alle watervogels in en rondom Myvatn. Wij zien de knutten ook en hoe. Als we rondwandelen zien we rookwolken en we denken eerst aan stoom van vulkanische oorsprong, maar het zijn hele hoge, ijle wolken vol knutten. Op de camping valt het aantal knutten gelukkig erg mee.

Vogels bij de meren
IJslandse brilduiker bij Myvatn

[21-7-2017, Myvatn]

Foto: IJslandse brilduiker.

In Myvatn blijven we twee volle dagen en dat is erg fijn. Er is veel te zien en het is een prachtig gebied en wat nog mooier is, het onvriendelijke weer is veranderd in zonnig weer en de tweede dag is ronduit zomers en moeten zelfs de zonnepetjes op. De eerste dag maken we rondom de meren wandelingen om vogels en nieuwe planten te zoeken. We zien brilduikers, smienten en andere eenden, prachtige ijsduikers, opnieuw harlekijneenden, massa’s wilde zwanen en de kuifduiker met leuke gele oortjes.

Ook veel planten rond Myvatn
Wateraardbei (Comarum palustre) bij Myvatn

[21-7-2017, Myvatn]

Foto: wateraardbei (Comarum palustre).

Ook op plantengebied vindt E. steeds opnieuw nieuwe planten en we hebben inmiddels zowel drie soorten orchideeën en drie soorten gentianen (C.’s specialiteit) gevonden.

Barmsijs bij Höfði (Myvatn)
foto-serie Myvatn, dag 1 [1/9]
Höfði (Myvatn)
foto-serie Myvatn, dag 1 [2/9]
Höfði (Myvatn)
foto-serie Myvatn, dag 1 [3/9]
Topper met jongen. De vlekjes zijn knutten!
foto-serie Myvatn, dag 1 [4/9]
Myvatn in rust
foto-serie Myvatn, dag 1 [5/9]
Regenwulp (Myvatn)
foto-serie Myvatn, dag 1 [6/9]
IJslandse brilduikers
foto-serie Myvatn, dag 1 [7/9]
Kokmeeuw op knuttenjacht
foto-serie Myvatn, dag 1 [8/9]
Schemering in Myvatn
foto-serie Myvatn, dag 1 [9/9]
Een geothermische dag rond Myvatn
Solfatorenveld bij Námaskarð

[22-7-2017, Myvatn]

Foto: Námaskarð.

De tweede dag in Myvatn doen we de geologische dingen en vergapen we ons eerst aan alle kleuren die rondom de modderpoelen en stomende gaten te zien zijn bij Námaskarð. Daarna wandelen we over de pikzwarte lava bij de Leirhnjúkur waar de eerste plantjes al voorzichtig beginnen om het gebied te koloniseren.

Námaskarð
fotoserie Námaskarð [1/7]
Kokende modder bij Námaskarð
fotoserie Námaskarð [2/7]
Námaskarð
fotoserie Námaskarð [3/7]
Námaskarð
fotoserie Námaskarð [4/7]
Námaskarð
fotoserie Námaskarð [5/7]
Námaskarð
fotoserie Námaskarð [6/7]
Námaskarð
fotoserie Námaskarð [7/7]
Permanente warme douche (verboden te kamperen!)
fotoserie geologisch overig [1/10]
Veenpluis
fotoserie geologisch overig [2/10]
Begroeid kussenlava
fotoserie geologisch overig [3/10]
Rotsereprijs (Veronica fructans)
fotoserie geologisch overig [4/10]
Bloementuintje bij Leirhnjúkur
fotoserie geologisch overig [5/10]
Leirhnjúkur
fotoserie geologisch overig [6/10]
Leirhnjúkur
fotoserie geologisch overig [7/10]
Leirhnjúkur
fotoserie geologisch overig [8/10]
Leirhnjúkur
fotoserie geologisch overig [9/10]
Viti caldera
fotoserie geologisch overig [10/10]
Dimmuborgir
Dimmuborgir bij Myvatn

[22-7-2017]

‘s Middags gaan we naar Dimmuborgir dat ‘donkere burcht’ betekent. Dimmuborgir bestaat uit grillig gevormde lavarotsen met daartussen tal van kleine voetpaadjes en berkenboompjes. Dimmuborgir maakt deel uit van een groter lavaveld, dat waarschijnlijk 2000 jaar geleden is ontstaan door uitbarstingen van kraters met de namen Ludentarborgir en Prengslaborgir. De lava bedekte een waterlaag die door de hete lava verhit raakte en door de lava heen spoot. Op die plek ontstonden hoge zuilen, terwijl de omgeving min of meer instortte en er soort doolhof ontstond met de meest grillige vormen.

Vogels kijken bij Laxá rivier
IJsduiker in de Laxá rivier

[22-7-2017]

Foto: IJsduiker in de Laxá rivier.

Na alle geologische punten vandaag, maken we aan het eind van de middag nog een wandeling langs de Laxá rivier om nog wat vogels te spotten.