Friesland 2019 > Friesland 2019 > Franeker
Franeker

[22 en 23-9-2019]

Franeker

In Franeker blijven we twee nachten zodat we de tweede dag een wandeling door de Zuiderpolder kunnen maken. Als we Franeker binnenfietsen, komen we in een zeer lawaaige kermis terecht. Gelukkig ligt ons hotel daar iets vandaan en hebben we er verder geen last van. Voor we 's maandags aan de wandeling beginnen, willen we eerst naar de VVV om een stadswandeling te halen die we na afloop van de langere wandeling kunnen doen. Helaas is de VVV gesloten op maandag en ook de musea laten het afweten op die dag. Jammer, maar ook goed om te merken dat die hype van een 24-uurs economie voornamelijk bestaat uit loze kreten.


Stadhuis van Franeker in renaissance stijl

Stadhuis van Franeker in renaissance stijl


Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker, Friesland

Het planetarium van Eise Eisinga


Korendragershuisje in Franeker, Friesland

Korendragershuisje


Groene Wissel 78

[23-9-2019]

Groene Wissel 78

Op deze wat sombere dag doen we de Groene Wissel wandeling vanuit Franeker, met als ondertitel 'De Zuiderpolder'. Een citaat uit de beschrijving: 'De uitgestrektheid is hier indrukwekkend en imposant. Met helder weer kijkt u kilometers ver weg ...'. Gedurende vrijwel de gehele wandeling van 21 km blijft de kerktoren van Tzum zichtbaar. Ons gaan de lange rechte stukken toch wel wat vervelen. We hadden over twee dagen ook nog een lange wandeling gepland bij Dokkum, maar na een blik op het kaartje zien we dat dat meer van hetzelfde wordt en besluiten we die toch maar te gaan vervangen door kortere wandelingen bij het Lauwersmeer.

De routebeschrijvingen van Groene Wissel wandelingen zijn compact maar zeer goed beschreven. Hier is een link naar deze wandeling.


Kerktoren van Tzum, Friesland

De kerktoren van Tzum in de lichte nevel


Akker bij Tzum, Friesland

Rechte lijnen


Zuiderpolder, Friesland

Zuiderpolder


Berltsum (Berlikum)

[24-9-2019]

Foto: Koepelkerk van Berltsum (Berlikum)

Vandaag fietsen we van Franeker naar de noordelijkste van de elfsteden, Dokkum. We komen al vroeg door Berltsum met als bezienswaardigheid de Koepelkerk.
In Ferwert is de horecagelegenheid dicht. We vragen bij de bakker of er ergens anders koffie te vinden is. Ja hoor, de bakker zet wel koffie en het toilet mogen we ook gebruiken. Bij het afrekenen van gebak en broodjes mogen we de koffie niet betalen. Waar vind je zoiets nog?

Hegebeintum

[24-9-2019]

Hegebeintum

Even voorbij Ferwert passeren we Hegebeintum. Daar staat een fraaie kerk op de hoogste terp (9 meter) van Nederland. Bij het grote bezoekerscentrum staat dat je de kerk kunt bezoeken. Er gaat een gids met ons mee die uitgebreid vertelt over de geschiedenis van de kerk, de uitgestorven familie Van Nysten en de rouwborden in het niet zo sobere interieur. Het bezoek is echt de moeite waard.

Voor meer informatie zie de website van Hegebeintum.


Kerk van Hegebeintum (Friesland) op terp

Kerk van Hegebeintum op de terp


Rouwborden in de kerk van Hegebeintum (Friesland)

Rouwborden in de kerk


Rouwbord van de laatstlevende van de familie Van Nysten in de kerk van Hegebeintum (Friesland)

Rouwbord van de laatstlevende van de familie Van Nysten. De kale top van de boom symboliseert het uitsterven.


naar volgende pagina:
volgende: Dokkum en omgeving