West-Canada in vogelvlucht > Great Bear Rainforest > Grimbell Island
Spirit beren op Grimbell Island

[18 september 2018]

Spirit beren op Grimbell Island

De laatste volle dag gaan we de hele dag naar Grimbell Island waar we kans hebben om de spiritberen te zien. Het wordt een feestdag! De spiritbeer is een witte variant van de zwarte beer die alleen in het Great Bear Rainforest voorkomt en op Grimbell Island in relatief hoge dichtheden. Zo’n 10 procent van de beren is hier wit. We worden begeleid door de bearwatchers en gaan vandaag met twee groepen tegelijk. Gelukkig gaat de tweede groep naar een andere plek en na de wandeling zien of merken we niets meer van ze. Zodra de tweede zonnebloemboot aan land is, houdt Jolene van de bearwatchers een praatje en gaan we met de hele groep op pad naar de uitkijkpunten. Het is geen geëffend pad, maar een pad dat de beren ook gebruiken. We moeten weer als groep dicht bij elkaar blijven en steeds wachten tot de laatste minder mobiele wandelaars ook boven zijn. Onderweg zien we veel aangevreten zalmen en berenpoep, wat de tocht extra spannend maakt. Het uitzichtpunt herken je hier alleen aan een zeiltje dat tussen de bomen gespannen is. Normaal is er een – overdekt – platform, maar we zitten gewoon op een boomstam of op de grond. Ter isolatie gebruiken we de zwemvesten.

Het voorprogramma op Grimbell Island duurt ongeveer twee uur en wordt ingevuld door een mooie blauwe gaai met een donkere kuif, een eekhoorn en springende zalmen. Via de walkietalkie hebben de bearwatchers doorgekregen dat een van de spiritberen onderweg is, maar die neemt haar tijd. Uiteindelijk zien we ver weg tussen twee liggende boomstammen de eerste schim, maar dat is slechts het begin van de voorstelling. Ze loopt het bos in en niet veel later komt ze terug en loopt door de kreek onze kant op en loopt ons voorbij zonder enige aandacht aan ons te schenken. Ze is druk bezig met de zalmen en springt geregeld naar een zalm en heeft elke keer succes. Als zij nog bij ons in de buurt is, zien we verder weg een zwarte beer verschijnen. Die blijft ver weg , vangt een dikke zalm en verdwijnt ermee in het bos. Onze spiritbeer loopt verder en verdwijnt in de bocht van de kreek. De bearwatchers voorspellen al dat ze meestal een rondje loopt en dan terugkomt. In de tussentijd verzorgt een waterspreeuw die recht voor ons komt zitten en net als die op Vancouver Island druk doende is met eten verzamelen en push-ups doen, het pauzeprogramma.


Bomen vol mos op Grimbell Island (Canada)

Bomen vol mos tijdens de wandeling naar de berenplek


Spirit Beer op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer op Grimbell Island


Spirit Beer op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer op Grimbell Island


Spirit Beer op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer op Grimbell Island


Spirit Beer op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer op Grimbell Island


Spirit Beer met zojuist gevangen zalm op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met zojuist gevangen zalm


Waterspreeuw op Grimbell Island (Canada)

Waterspreeuw


Spirit beren op Grimbell Island (vervolg)

[18 september 2018]

Spirit beren op Grimbell Island (vervolg)

Na de pauze komt dezelfde spiritbeer weer teruggelopen, vist wat in de beek, klautert uit de beek en loopt over het berenpad waar wij ook over gekomen zijn en keert dan weer terug naar de beek nog steeds richting onze groep. Wij zitten doodstil op de oever en de beer loopt zonder in het minst aandacht aan ons te schenken op de grindoever vlak voor ons langs op een afstand van hooguit 2,5 m! Een echte wilde beer zomaar zo dichtbij langs zien komen is zo bijzonder. Ik zit met kippevel zo mooi als het is en kan eigenlijk niet bevatten dat dit echt gebeurt.

Tegen lunchtijd verschijnt een tweede zwarte beer die in een poeltje vlakbij een beetje rondwandelt, af en toe in het water gaat zitten en een paar keer vergeefs naar een zalm springt. Na enige tijd klimt hij uit het water en loopt het bos in. Niet veel later verschijnt de tweede spiritbeer, ze zijn geweldig om te zien. Het is een jong van de eerste en ongeveer vijf jaar oud. Zij blijft niet heel lang, want nadat ze een zalm te pakken heeft, besluit ze die rustig in eenzaamheid in het bos op te eten.

Om de tijd op te vullen verschijnt de otter ten tonele, die een paar keer vanuit zijn hol langs flitst, maar echt geen tijd heeft om op de foto te wachten. Tegen vijven verschijnt opnieuw de eerste spirit beer die we gezien hebben. Op precies dezelfde plek verder weg en we kunnen hem alleen door een opening tussen twee liggende boomstammen zien. Ze heeft vanmorgen al haar act opgevoerd en is niet van plan die te herhalen. Na een poosje klimt ze het bos in om niet meer terug te komen. De beren eten nu met de overvloed aan zalmen vooral de vetste delen. Wolven eten nog minder, die eten alleen de hersenen, omdat ze ziek worden van de parasieten die de zalmen bij zich dragen. Beren zijn daar ongevoelig voor. Hun darmstelsel is er beter op ingesteld en daarnaast eten ze klei waar de parasieten in vast komen te zitten en giftige paddestoelen waar ze zelf een beetje high van worden en de parasieten onschadelijk.

Onder leiding van Jolene aanvaarden we de terugweg naar de boot, volledig voldaan van wat we allemaal gezien hebben. Maar we zijn nog niet klaar. De tweede spirit beer is weer in zicht dus we stoppen om te kijken. Deze keer besluit ze dat we een volledige voorstelling krijgen. Ze loopt het hele stuk naar ons toe en doet erg haar best om zalmen te vangen maar springt drie tot vier keer vergeefs naar een zalm. Maar dan heeft ze beet en komt met een grote zalm in haar bek te voorschijn. Opeens springt ze nog een keer en ze heeft het klaargespeeld nog een zalm te vangen en met twee zalmen in haar bek loopt ze uit de rivier het bos in. Zelfs Luke die hier al vijftien jaar komt en Jolene die hier jarenlang elke dag komt, hebben nog nooit een beer met twee zalmen tegelijk gezien. Wat een geweldige dag. Ook het weer dat als slecht was aangekondigd laat zich van zijn vriendelijkste kant zien. Het is op een paar kleine buitjes na droog en het is ook helemaal niet koud.

We lopen terug naar de zodiac en varen terug naar de boot. Aan boord worden we nog verrast door bultruggen die vlak voor ons neus vrolijk aan het slaan zijn met hun grote witte borstvinnen. Dat hebben we al eerder gezien, maar nooit echt dichtbij en zo lang. Wel vier walvissen zijn aan het slaan met hun vinnen en een enkele keer wentelen ze zich om hun as. Om de avond feestelijk af te sluiten springen er nog een paar Dall-bruinvissen langs.


Spirit Beer met rode poot door zalmenmaal op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met rode poot door zalmenmaal


Spirit Beer met gevangen zalm op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met gevangen zalm


Spirit Beer met een zalm voor zich in het water op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met een zalm voor zich in het water


Spirit Beer op 2.5 meter afstand op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer op 2.5 meter afstand (38 mm lens!)


Zwarte beer op Grimbell Island (Canada)

Zwarte beer ter afwisseling


Zwarte beer met open bek op Grimbell Island (Canada)

Zwarte beer met open bek


Spirit Beer met twee zalmen in zijn bek op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met twee zalmen in zijn bek


Spirit Beer met twee zalmen in zijn bek op Grimbell Island (Canada)

Spirit Beer met twee zalmen in zijn bek


Voorbereiden van diner op de Island Roamer

Terug op de boot


naar volgende pagina:
volgende: laatste dag