Bulgarije in vogelvlucht > Krumovgrad-Balchik > Sozopol en wijde omgeving
Vogelmeren bij Burgas
Roze en  kroeskoppelikanen in Lake Vaya, Burgas

[24-5-2017]

Foto: roze en kroeskoppelikanen in Vaya Lake, Burgas.

Sozopol ligt vlak bij Burgas en bij Burgas zijn drie grote meren met een enorme rijkdom aan vogels. Een van de meren heeft zoet water, een ander meer is brak en het derde meer is zout, dus voor alle soorten vogels is er wel iets van hun gading. Bovendien liggen de meren op de Via Pontica de belangrijke Oost-Europese vogeltrekroute, zodat de vogels er dan met tienduizenden tegelijk overvliegen en bij de meren belangrijke rustplaatsen vinden. De voorjaarstrek is inmiddels zo goed als afgerond, maar ook buiten de trekperiode zijn er bij de Burgas meren ontzettend veel vogels te vinden. We vermaken ons met ibissen die met hun lange snavels een weiland doorzoeken, lepelaars, kluten en werkelijk honderden pelikanen.
We kunnen nu ook een vlucht pelikanen op grote afstand herkennen. Pelikanen zijn echte gezelligheidsdieren die er van houden om alles met z’n allen te doen. Als ze hoog in de lucht vliegen, vliegen ze daarom ook allemaal dezelfde kant op en als ze een andere richting kiezen doen ze dat ook met z’n allen. Doordat het licht bij verandering van richting anders op hun vleugels valt, lichten ze soms als groep in zijn geheel op om even daarna in het niets te verdwijnen. Zie je dus in de verte even iets oplichten wat daarna even plotseling verdwijnt, heb je te maken met een groep altijd eensgezinde pelikanen.

Romeinse opgravingen bij Debelt.
Romeinse pijpen voor vloerverwarming in Debelt, Bulgarije

[24-5-2017]

Foto: pijpen die gebruikt werden voor de vloerverwarming in Romeinse gebouwen.

In de buurt van Sozopol ligt ook Debelt en vlakbij Debelt zijn de resten van de Romeinse stad Deultum, in de 1e eeuw onder keizer Tit Flavus Vespasian gesticht, te vinden. Ter plekke zijn verbazingwekkend veel goed bewaard gebleven artefacten gevonden, zoals kruiken, schalen en munten die nu in een prachtig museum tentoongesteld worden. Op de site zelf zijn resten van de thermale baden te zien. In de hal waren niet alleen baden, maar het was ook een ontmoetingsplaats met sportruimtes en speelhallen. De warme baden werden door een ingenieus systeem van luchtcirculatie via pijpen in een zwevende vloer – een soort vloerverwarming – verwarmd. De restanten van de pijpen zijn nog te zien, net als grote scherven van wat eens enorme potten moeten zijn geweest.

Nationale feestdag in Burgas
In een parkje in Burgas is veel fastfood te koop

[24-5-2017]

Foto: fastfood in een parkje in Burgas.

In een parkje in Burgas valt op hoe ontzettend druk het is voor een normale doordeweekse dag. Het blijkt dat het vandaag een nationale feestdag is ter ere van het Cyrillische alfabet. Grappig is dat je hier naast alle opschriften en reclames in het Bulgaars, vaak Engelse kreten ziet toegevoegd. Zo staat bij de Coca Cola reclame ‘zonder suiker’ in het Bulgaars, maar onderaan op het reclamebord staat ‘Proef het gevoel’ in het Engels. Kennelijk moet de Engelse tekst er een modern tintje aan geven.

Kosti
Sterfdagen worden in Bulgarije herdacht middels affiches

[25-5-2017]

Foto: in Bulgarije zie je overal affiches ter herdenking van sterfdagen. Op deze straathoek in Kosti is een hele verzameling te zien.

In de buurt van het Strandzha park, ver weg van alle andere bewoning, ligt het dorpje Kosti, een dorpje dat in 1913 door vluchtelingen uit 12 Oost Thracische dorpjes is gesticht. Na wat herverdelingen en grensverschuivingen zijn de Grieken uit Kosti vertrokken naar Griekenland en wonen er nu Bulgaren die op hun beurt weer uit Griekenland komen. We lunchen bij de plaatselijke herberg en voor de koffie, thee en de patat (1 portie) moeten we maar liefst 2 euro neertellen.
Ook dit dorp heeft nog mooie houten huizen en met speciale gebeurtenissen treden hier de vuurdansers op. De mannen dansen op hun blote voeten in brandend vuur. Volgens Vladimir is de traditie al heel oud en volledig zonder trucs. Hij vermoedt dat ze gebruik maken van een aslaag op het vuur. Niet iets om thuis zelf uit te proberen, lijkt me.

Primorski del Sol
Een hotel dat zich Primorski del Sol noemt.

[25-5-2017]

Ondanks al het moois wat wij er nog zien, is een groot deel van de Zwarte Zee kust verpest met grote hotels met zwembad, een illegaal geclaimd eigen strand en batterijen strandstoelen voor de zonaanbidder. Het is er nu nog rustig, maar zomers moet het hier – naar onze maatstaven – afschuwelijk zijn. Overal verrijzen nog nieuwe hotels en we zien hotels die nog heel veel moeten doen voor ze gasten kunnen ontvangen, maar desondanks fier aankondigen dat ze 10 juni open gaan. Ook zien we dat de politie bij een bouwplaats stopt, omdat het toeristenseizoen officieel al begonnen is en de bouw dan moet stoppen. Terwijl de bouwvoorman nog overlegt met de politie, rijdt aan de andere kant eveneens een wagen met cement langs.

In Primorski zien we nog een koddige poging van een hotel om zijn gasten in de stemming te brengen. Ze hebben vast gedacht dat gasten die in ‘Primorski del Sol’ logeren al bij voorbaat een gelukzalig strandgevoel moeten hebben. Wie weet zingt straks de Bulgaarse Zangeres Zonder Naam wel over haar liefdes in ‘Primorski del Sol’.

Spechten in de Strandzha Mountains
Jonge specht in de Strandzha Mountains

[25-5-2017]

Foto: jonge specht wordt continu gevoerd.

De tweede dag in Sozopol gaan we naar de Strandzha Mountains, een prachtig natuurpark met hellingen vol eiken-beukenbos. In de bossen bij Strandzha zijn veel spechten te vinden en daar doen we erg ons best voor. Ze werken niet allemaal even fijn mee. De witrugspecht die Vladimir voor ons vindt, is erg ongeduldig en wil niet op onze trage reactie wachten, zodat we alleen nog een schim zien. De zwarte specht doet al helemaal geen moeite om zich te laten zien en zit ons ergens vanachter een boom gewoon uit te lachen. De middelste bonte specht speelt ronduit vals. Die vliegt als wij net een leuke kleine iris staan te bekijken (alleen voorkomend in Strandzha park) over ons heen, zodat we hem volledig missen. Gelukkig heeft zijn collega medelijden met ons en laat zich later goed zien.
De grote bonte specht compenseert al zijn soortgenoten. We zien een paartje steeds met bekken vol voer terugkomen om een hongerig en onverzadigbaar jong te voeren, dat gulzig alles naar binnen werkt wat hem aangereikt wordt.

Juveniele steltkluut bij Lake Mandrensko, Burgas
foto-serie omgeving Sozopol 1 [1/9]
Herder te paard bij Lake Mandrensko, Burgas
foto-serie omgeving Sozopol 1 [2/9]
Zwarte ibis bij Lake Mandrensko, Burgas
foto-serie omgeving Sozopol 1 [3/9]
Zwerm pelikanen bij Lake Mandrensko, Burgas
foto-serie omgeving Sozopol 1 [4/9]
Romeinse opgraving bij Debelt
foto-serie omgeving Sozopol 1 [5/9]
Anchusa azurea, Carduus nutans, Papaver rhoeas bij Alepu
foto-serie omgeving Sozopol 1 [6/9]
Papaver rhoeas en Anchusa azurea bij Alepu
foto-serie omgeving Sozopol 1 [7/9]
Poort in de stadsmuur van Sozopol
foto-serie omgeving Sozopol 1 [8/9]
Huizen op de kust van Sozopol
foto-serie omgeving Sozopol 1 [9/9]
Karakteristiek Sozopol huis
foto-serie omgeving Sozopol 2 [1/9]
Automaten parade in Sozopol
foto-serie omgeving Sozopol 2 [2/9]
Gespecialiseerde winkel in Sozopol
foto-serie omgeving Sozopol 2 [3/9]
Anchusa azurea en Papaver rhoeas bij Alepu
foto-serie omgeving Sozopol 2 [4/9]
Iris pseudacorus (gele lis) bij Ropotamo
foto-serie omgeving Sozopol 2 [5/9]
EHBO post buiten gebruik, Ropotamo
foto-serie omgeving Sozopol 2 [6/9]
Stinkende Carabus scabrosus (Huge Violet Ground Beetle)
foto-serie omgeving Sozopol 2 [7/9]
Thracisch heiligdom in Beglik Tash
foto-serie omgeving Sozopol 2 [8/9]
Gladde slang (hagedis!) in Beglik Tash
foto-serie omgeving Sozopol 2 [9/9]
naar volgende pagina:
volgende: naar Balchik