Bulgarije in vogelvlucht > Balchik-Sofia > Sofia en Mt Vitosha
Nationaal Historisch Museum
Mozaïek met patrijs in het Nationaal Historisch Meseum van Sofia.

[8-6-2017]

Foto: mozaïek met patrijs.

We hebben nog twee volle dagen in Sofia. Een dag om nog naar vogelgebieden te gaan en een dag om de stad te verkennen. Heel de nacht heeft het geregend en geonweerd en daarom maken we van de eerste dag een dagje stad. Na de Boyana kerk met nog heel oude fresco’s uit de 10e en 11e eeuw, gaan we naar het Nationaal Historisch Museum. Alle musea die we in Bulgarije gezien hebben, staan op een bijzonder hoog peil en dat geldt zeker ook voor dit museum. Er is heel veel moois te zien en je kan echt niet in één bezoek alles zien. Het is leuk om dit aan het eind van de reis te doen. We zijn op veel plekken geweest en we herkennen heel veel dingen. De mooiste vitrine is wel die met de gouden schatten die in verschillende Thracische tombes gevonden zijn. Er zijn gouden drinkbekers met als voet een kop van een hert, ram of koe en een bewerkte hals waarin een verhaal wordt verteld. Ook is er een schaal met 72 verschillende hoofdjes erin. Je kan hier uren doorbrengen.

Alexander Nesvki kerk
Alexander Nevski kerk in Sofia

[8-6-2017]

We bezoeken op één dag veel verschillende dingen in Sofia, waaronder de beroemde Alexander Nesvki kerk. De kerk is tussen 1882 en 1924 gebouwd ter herinnering aan de Russische militaire bijdrage aan de bevrijding van Bulgarije. De kerk is vernoemd naar de hoog gewaardeerde Middeleeuwse heerser prins Alexander Nevski van Novgorod, die in 1242 de Teutoonse ridders wist te verslaan. Zowel van buiten als van binnen is de kerk prachtig met binnenin de troon van tsaar Ferdinand I die van 1817 – 1918 regeerde. De troon heeft een bewerkt marmeren dak en wordt bewaakt door twee stenen leeuwen.
We zien in één dag heel veel van Sofia, maar natuurlijk lang niet alles. Voor de synagoge zijn we ‘s avonds om 7 uur te laat, die sluit al om 5 uur.

Wederom Mount Vitosha
Het gebouw op de Zwarte Piek van Mt Vitosha in de mist

[9-6-2017]

Foto: het gebouw op de Zwarte Piek in de mist.

Op de laatste volle dag gaan we, net als op de eerste dag, naar Mount Vitosha. We maken een lange wandeling en gaan naar de Zwarte Piek op 2290 meter. Daar hangt vandaag een dichte mist. In het gebouw op de top is een kamer die erg op een skihut lijkt en de beheerder heeft thee en bonensoep.

Beeldje in het Nationaal Historisch Museum
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [1/11]
Beeld bij Cultuur Paleis in Sofia
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [2/11]
In de Alexander Nevski kerk
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [3/11]
Sint-Joris kerk, Sofia
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [4/11]
Russische kerk in Sofia
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [5/11]
Banya Bashi moskee in Sofia
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [6/11]
Medicijnkastje bij Mt Vitosha
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [7/11]
Dactylorhiza cordigera (handekenskruid) op Mt Vitosha
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [8/11]
Uitzicht op Sofia vanaf Mt Vitosha
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [9/11]
Horeca op de Zwarte Piek van Mt Vitosha
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [10/11]
Op de terugweg van Mt Vitosha
foto-serie Sofia en Mt Vitosha [11/11]